Tot mai multe mămici preferă să-și hrănească bebelușii cu lapte praf și renunță la alăptatul la sân. Asta deși medicii specialiști recomandă ca cel mic să fie pus la sân încă din primele zile de viață, chiar dacă mamei nu îi este ușor. Lactația poate fi stimulată, chiar dacă uneori mama nu are lapte încă de la început.
„Moto-ul nostru este: copilul trebuie pus la sân, în primele zile de viață, cât mai des, aproape nonstop, pentru a stimula alăptarea. Nimeni nu s-a născut cu o secreție lactată sau în principal nu toate mamele au secreție și e sănătos să nu aibă. Copilul mănâncă în prim zi de viață cât o cireașă, asta este prânzul lui, asta înseamnă 5-6 ml la trei ore, câteodată nici nu îți dai seama de aceasă cantitate de lapte. Doar că mama este obosită, a fost operată, a primit medicație și ea îi va da copilului lapte praf”, a declarat medicul șef al secției de neonatologie, Carmen Zaboloteanu.
Dincolo de beneficiile pentru sănătate copilului, alăptarea reprezintă o conexiune cu cel mic. Alăptarea copilului la sân poate preveni o serie de afecțiuni medicale pe termen lung. Motivele pentru care unele mămici evită să facă acest lucru sunt fie de ordin estetic (unele se tem că sânii lor nu vor mai arăta frumos), fie din comoditate, iar altele chiar din cauza unei presiuni sociale.
„Mi-am propus să îl alăptez până la doi ani. La un an de zile de alăptare au început toate rudele: dar nu e încă înțărcat? Dar cât îi mai dai? Dar e mare. Că o să aibă probleme cu dinții când o să crească dacă îl mai alăptezi mult. Efectiv toată lumea știe mai bine decât medicii cât să îți hrănești copilul la sân”, ne-a mărturisit o mămică.
Peste 1.600 de copii s-au născut, la Maternitatea Botoșani, în primele opt luni din acest an.