11 mămici din Botoșani au născut acasă. Un medic de la Maternitatea Botoșani avertizează asupra nașterilor voluntare la domiciliu

Nu mai puțin de 11 mămici din județul Botoșani au născut, ca pe vremuri, acasă. Nașterile la domiciliu au fost accidentale și, din fericire, fără complicații. Cele 11 nașteri la domiciliu au fost înregistrate în primele opt luni ale anului în curs.

Nașterile au fost pur accidentale. Au fost paciente din mediul rural, la distanță de maternitate, în special mame multipare la care nașterea a decurs rapid. Din fericire, toți copiii au fost bine”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie la Maternitatea Botoșani.

Medicul neonatolog atrage atenția asupra nașterilor voluntare la domiciliu, care au început să fie promovate în mediul online de persoane neautorizate, și care prezintă riscuri majore.

”Nu avem și sperăm să nu avem, deși va crește procentul în perioada viitoare, nașteri voluntare la domiciliu,  Se promovează foarte mult în mediul online, în media, o utopie de naștere. Sunt persoane care au anumite studii care le pot permite să asiste o naștere, fără să fie medici, fără să fie personal medical, dar au aceste studii și atunci promovează foarte mult în rândul gravidelor și în rândul viitorilor părinți o naștere complet nemedicalizată, o naștere fără durere. Creează un mit a ceva ce nu tot timpul se concretizează și atunci sunt persoane care  își doresc să nască acasă voluntar. (,,,) Această promovare a unei utopii de naștere creează și false speranțe a unei viitoare paciente vizavi de internarea în spital, pentru că nașterea nu este fără durere. Complicațiile pot să apară, copilul are nevoie de îngrijire în primele minute și nu va fi pus imediat la pieptul mamei, pentru că nu respiră”,  a declarat medicul Carmen Zaboloteanu.

Potrivit sursei citate, în țară au fost înregistrate cazuri de deces matern, datorită acestor nașteri la domiciliu voluntare, fără  medicație, fără personal medical autorizat.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *