Medic la Spitalul Judetean ”Mavromati”, după zece ani de activitate: Este mult mai greu să profesezi medicină la Botoșani decât la Iași

Un medic neonatolog de la Maternitatea Botoșani a tras o concluzie dură după zece ani de activitate. Medicul Carmen Zaboloteanu, șef Secție Neonatologie la Maternitatea Botoșani, a declarat că este mai greu să profesezi ca medic la un spital din Botoșani, decât la unul din Iași.

Medicul botoșănean a vorbit despre problemele pe care le-a întâmpinat când a venit să profeseze la Spitalul Județean ”Mavromati”, în special probleme privind dotarea cu aparatură, dar și despre pașii care s-au făcut pentru ca secția să fie una la standarde europene.

”În mai 2014 a fost prima gardă, iar de atunci s-au schimbat foarte multe și m-am schimbat și eu, și s-a schimbat și secția, sper în bine. Ceea ce pot să spun este că în acești ani am învățat că este mult mai greu să profesezi medic la Botoșani, decât la Iași. Mult mai dificil din foarte multe motive. Dacă se întâmplă ceva grav, un caz grav, la Botoșani este malpraxis, dacă se întâmplă într-un centru universitar, asta a fost să fie, a fost un caz grav. Aici nu ai acces la o echipă multidisciplinară cum ai într-un centru universitar, iar la început mi-a lipsit foarte mult și aparatura. Când am venit eu aici, primele gărzi s-au soldat cu telefoane la medici care mi-au fost mentori și cu rugăminti, eventual să mă întorc cu plânsete, că ce fac aici, dacă nu am asta, și asta, și va rog primiți-mi copilul ca să fie bine. Problema la nivelul secției de neonatologie la nivel național este că depinde mult de aparatură  și răspunsul este că nu avem loc liber, nu avem ventilator liber, nu avem incubator liber, nu sunt locuri. Și atunci ești într-o situație cu un copil foarte grav, cu un părinte care plânge și îți spune: ce are copilul meu, ce putem face, iar tu ești cel care vorbești și te rogi peste tot la telefon și primești răspuns negativ. Nu am făcut medicina ca să fie stație între aici și mai departe, ci mi-am dorit să fac medicina pe care am învățat-o și să fie ceva real. Și atunci am început să aducem centrul universitar aici. Cel puțin asta a fost dorinta mea acum zece ani și eram foarte entuziasmată și plină de energie și am început să atragem fonduri, să facem investiții, să cumpărăm acele aparate, să încercăm să facem cursuri să fim noi acea echipă multidisciplinară și ca orice copil născut la Botoșani să aibă aceeași șansă ca orice copil născut în lume, să nu fie neîndreptățit pentru că s-a născut aici, la matermitate de nivel 2 și nu sunt locuri la maternitate de nivel 3, unde ar trebui să se îngrijească sau la orice alt spital din țară”, a declarat medicul Carmen Zaboloteanu.

Potrivit sursei citate, în ultimii zece ani la Secția Neonatologie s-au atras fonduri de peste 753.000 euro, fie prin donații private, prin donații ale ONG-urilor, fie prin accesarea planului de investiții a Ministerului Sănătății sau prin fonduri proprii ale spitalului.

Secția a fost dotată cu aparate de ultimă generație, iar lista de investiții nu se oprește aici. Șefa Secției Neonatologie a declarat că se dorește atragerea de noi fonduri pentru aparatură performantă.

Situația s-a îmbunătățit foarte mult din primele zile de când am început să practic medicina aici față de acum și ea se traduce prin numărul de cazuri grave salvate. Din fericire. avem și sprijinul conducerii spitalului, care indiferet de cât de scump a fost un medicament și l-am cerut, el a fost prezent. indiferent de preț și există pe secție”, a adăugat medicul botoșănean.

Urmareste-ne pe Google News

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *