Un renumit profesor, născut la Botoșani, a murit în Franța. „A semănat lumină pe unde a fost”

Un renumit profesor, născut la Botoșani, a murit în Franța. Este vorba despre  Ilinca Barthouil-Ionescu, care a trecut a cele veșnice în urma unor probleme de sănătate. Aceasta a fost profesor de limba și cultura română la Universitatea din Avignon.

Ilinca Barthouil Ionescu s-a stins la Avignon, Franța. Și-a făcut studiile la Universitatea din Iași, Facultatea de Litere, secția franceză-română. A susținut teza de doctorat despre teatrul lui Camil Petrescu la INALCO Paris, sub conducerea cunoscutei profesoare și istoric Catherine Durandin, a precizat sora acesteia.

În 1963, s-a căsătorit cu Georges Barthouil, primul lector francez la universitatea din Iași după „dezghețul” stalinist. A trăit în Franța și, periodic, în alte țări europene dar a rămas profund atașată de România, unde revenea în fiecare an, adesea împreună cu cei doi copii, Ariane și Tanguy, care îi adorau pe Bunici, Rica și Octavian Ionescu.

„O familie care a semănat lumină pe unde a fost”, spun cunoscuții.

A fost critic și istoric literar, traducătoare apreciata. Împreună cu Georges Barthouil, poliglot, cunoscător perfect al limbii române, a tradus și publicat in Franța opere majore din literatura română. Pe tot parcursul carierei sale a desfășurat o activitate culturală intensă pentru promovarea relațiilor franco -române, organizând congrese, colocvii, spectacole, conferințe. A contribuit cu toată energia la dezvoltarea relațiilor dintre universitățile din Iași și Avignon. Toți cei care au cunoscut-o, la Iași sau la Avignon, îi păstrează o amintire luminoasă și pregnanta.

Urmareste-ne pe Google News

Tragedie! Un bărbat a murit în parcarea unei mănăstiri din județul Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *