5 opțiuni potrivite pentru a-ți încălzi casa în sezonul rece

Poză de Pixabay pe Pexels.com

Alegerea sistemului potrivit de incalzire pentru casa ta poate sa fie destul de complicata, avand in vedere cati factori trebuie luati in calcul. De aceea, astazi iti prezentam cinci optiuni la care te poti gandi atunci cand cauti sistemul ideal de incalzire a locuintei tale.

Top 5 optiuni ideale pentru incalzirea casei

  1. Incalzirea in pardoseala

Visul multora este sa aiba o incalzire in pardoseala. Desi este intr-adevar ideal sa ai podeaua calda oricand ai nevoie, bineinteles ca si aceasta alegere vine cu plusuri si minusuri. Distribuirea caldurii si mentinerea ei este optima, insa in eventualitatea unei defectiuni poate fi necesar sa indepartezi toata pardoseala.

  1. Centrale termice pe gaz

Centralele pe gaz sunt unele dintre cele mai populare optiuni cand vine vorba de sisteme independente de reteaua publica de caldura si apa calda. Ele sunt foarte eficiente atat termic, cat si energetic si economic. 

  1. Centrale termice pe lemne

In zonele unde nu este posibila racordarea la reteaua de gaz, centralele termice care functioneaza cu lemne sunt si ele o optiune demna de luat in calcul. Desi costul lemnelor poate varia, aceste sisteme sunt stabile si de incredere. Poti vedea aceste centrale utilizate foarte mult in zonele de munte, unde incalzirea este necesara majoritatea anului. Un dezavantaj de retinut in acest caz este faptul ca centrala scoate destul de mult fum.

  1. Semineul clasic

Desi nu este la indemana tuturor, daca spatiul si suprafata locuintei iti permite, este ideal sa optezi pentru un semineu clasic pe lemne. Atmosfera pe care acesta o reda este nepretuita, cu atat mai mult daca locuiesti intr-o zona rece in majoritatea anului. Costurile care vin la pachet pot varia foarte mult insa, depinzand de marimea semineului si a spatiului pe care vrei sa il incalzesti, costul lemnelor in zona ta si asa mai departe.

  1. Calorifere electrice

In cazul in care ai nevoie de variante mobile care sa iti permita sa incalzesti doar o camera sau doar o zona din locuinta ta, caloriferele electrice sunt ideale. Majoritatea optiunilor comerciale functioneaza electric, pe baza de ulei care se incalzeste. Pentru unele persoane, aceasta alegere se poate dovedi mult mai eficienta din punct de vedere al costurilor fata de celelalte variante.

Bonus! Boilere si instanturi electrice sau pe lemne. Aceasta optiune este de mare ajutor atunci cand iti doresti sa nu ai un sistem centralizat, din varii motive (lipseste doar apa calda, incalzirea este asigurata independent prin intermediul altui sistem etc.). In acest sens, boilerele si instanturile electrice sau pe lemne sunt ideale in zonele in care exista probleme cu apa calda, insa nu si cu caldura. Astfel, ai flexibilitatea de a-ti asigura nevoile in functie de lipsurile din zona respectiva.

In concluzie, ai la dispozitie numeroase variante pe piata de a-ti incalzi locuinta conform nevoilor tale. Ia in calcul suprafetele care trebuie incalzite, numarul de persoane care locuiesc, cat de jos coboara temperaturile si pentru cata vreme, costurile combustibililor, costurile de mentenanta s.a.m.d. Analizeaza si ia o decizie pe baza tuturor argumentelor, tinand cont de nevoile tale din prezent si din viitor. Mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *