Septembrie, a patra lună de vară. Toamna a început cu avertizare de caniculă şi aşa va continua. Căldurile neobişnuite vor aduce, însă, furtuni extreme, spun meteorologii, care au anunţat astăzi oficial: am avut cea mai fierbinte vară din istoria măsurătorilor româneşti.
Ciclonul înspăimântător care a distrus litoralul nu va rămâne un exemplu unic de vreme extremă. Ministrul Mediului şi meteorologii spun că trebuie să învăţăm să facem faţă unor furtuni tropicale neobişnuite, până acum, în zona României.
„Este clar că în următorii ani ne vom confrunta cu astfel de lucruri din ce în ce mai des. Schimbările climatice nu înseamnă doar încălzire globală, nu doar fenomene din ce în ce mai dese şi cu intensitate din ce în ce mai mare, dar şi problema pe care o vom avea cu apa”, spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Cu două zile înaintea vijeliei de proporţii de la mare, vremea a anunţat că se va dezlănţui. Un fuior asemăntor cu o tornadă a apărut la Mangalia şi s-a mutat apoi spre Saturn.
ANM: Vreme caniculară și furtuni puternice în luna septembrie
Un fenomen violent a creat panică şi în nordul ţării. Rafale de o putere neobişnuită au lovit un complex turistic din Satu Mare. Vântul a doborât umbrele de soare şi a luat pe sus şezlogurile din jurul unei piscine. După seria de mesaje RO-ALERT trimise vineri spre sâmbătă noaptea celor de pe litoral, unii s-au gândit să dezactiveze opţiunea, dar Raed Arafat avertizează – ar fi o greşeală fatală.
Furtunile extreme sunt provocate de perioade lungi de caniculă, iar 2024 a fost anul recordurilor istorice.
„Cel mai călduros an din 1900 şi până în prezent în ţara noastră, dar şi la nivel mondial. Debutul toamnei a fost unul deosebit de călduros având în vedere deja atenţionările meteorologice de cod galben şi chiar portocaliu pentru jumătatea vestică a ţării şi vorbim de temperaturi care vor caracteriza o vreme călduroasă, caniculară luând în considerare pragul de 35-36 de grade Celsius”, spune Elena Mateescu, ANM.
Vara care a trecut ne-a adus cel mai lung val de caniculă din istoria măsurătorilor meteo: 20 de zile la rând cu avertizări de căldură extremă. Tot anul a fost, însă, nefiresc de cald. Cu excepţia lui ianuarie şi mai, celelalte luni au marcat temperaturi-record în ultimii 100 de ani, noteaza Observator.