Marius Budăi, deputatul PSD Botoșani, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că nicio pensie nu va scădea după recalculare. Fostul ministru al Muncii a spus că după această etapă de recalculare urmează o a doua etapă, cea de recunoaștere a drepturilor suplimentare, respectiv acele venituri nepermanente.
”Această lege a recalculării trebuie văzută ca o lege a echității între seniori și nu neapărat o lege a majorării. Echitatea înseamnă, în primul rând, la muncă și la contribuție egală să ai pensie egală așa cum este normal. Această reformă a urmărit câteva aspecte: echitatea, contributivitatea și un scop extrem de important, încurajarea muncii prin punctele de stabilitate pe care am reușit să le introducem în lege”, a precizat Marius Budăi.
Acesta a precizat totodată că Guvernul a venit și cu alte patru măsuri pentru a ajutora vârstnicii cu pensii mai mici.
”La cei cu recalculări diminuate, în urma recalculării nu scade nicio pensie. În urma recalculării au fost cetățeni care au ieșit din acel prag de 2000 lei, de exemplu care era prevăzut pentru neimpozitarea pensiilor sau din pragul de 1830 lei care era prevăzut pentru medicamentele compensate 90%, iar atunci Guvernul a mai venit cu patru măsuri pentru a nu exista niciun risc, astfel încă să iasă seniori din rândul acelor măsuri. Astfel, pragul s-a majorat pentru medicamemte de la 1830 lei la 2020 lei începând cu 1 septembrie, astfel încât niciun senior să nu piardă acel beneficiuu de rețete compensate cu medicamente de 90%. Pentru cardurile de alimente, pentru cei 250 lei, s-a majorat pragul de 2000 lei la 2.210 lei și este prevăzut foarte clar în lege că cei care s-au încadrat până la recalcularea de la 1 septembrie la ajutorul de încălzire pentru iarna 2023-2024, se vor încadra și în perioada noiembrie 2024-martie 2025, chiar dacă cuantumul pensiei după recalculare a fost majorat. Iar a patra măsură este neimpozitarea pensiilor până la 3000 lei”, a afirmat Budăi.
Prezentă la conferința de presă, Doina Federovici, președintele PSD Botoșani, a menționat că au fost mulți care au încercat să speculeze din punct de vedere politic această lege.
”De trei decenii se vorbește în România de inechități între pensionarii ieșiți la pensii pe legislații diferite și pe pensii diferite, deși munciseră și contribuiseră la fel. PSD și-a asumat această decizie politică privind recalcularea pensiilor pentru eliminarea acestor inechități, fără a se tăia din pensiile celor care au primit mai mulți bani decât au contribuit. Ne-am dorit ca pentru muncă egală să fie și contribuții egale, iar pensionarii să aibă drepturi egale. Toți cei care critică această nouă lege a pensiilor, și aici nu mă refer la vârsnici, și blamează recalcularea sunt de fapt aceia care atunci când au fost la putere, fie nu le-au dat pensionarilor niciun ban în plus, fie iar fi lăsat fără creșteri de pensii timp de 50 de ani. Indexarea pensiilor este clar un act de dreptate socială, așteptat de milioane de pensionari care la muncă și contribuții egale primeau pensii diferențiate”, a declarat Doina Federovici.