Mai mulți copii au ajuns la Secția Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani în comă diabetică. Alexandru Carp, medic specialist ATI și coordonatorul Compartimentului ATI Pediatrie, a declarat că în ultima perioadă au ajuns copii în comă profundă diabetică, cazurile impresionând chiar și personalul medical.
Cel mai mic pacient cu diabet zaharat care a avut nevoie de îngrijiri medicale pe Terapie intensivă a avut 2 ani.
”În ultima perioadă, la Pediatrie au fost come cetoacidozice, complicații ale diabetului zaharat de tip I, care sunt impresionante prin impactul lor, pentru că îi vezi pentru prima data pe copii într-o comă profundă și ulterior, după o zi, două de tratament, reușesc să-și revină aproape integral, rămânând cu partea de diabet. Aceasta e o boală multifactorială și nu ține numai de ceea ce au făcut părinții, ține și de genetică, ține și de mulți factori, de mediul de alimentație. Din păcate, este o realitate, un ghinion pentru copiii respectivi, dar sunt resurse, sunt tratamente, sunt programe care îi ajută și care poate să-i țină echilibrați până în viața adultă și chiar mai departe”, a declarat medicul Alexandru Carp.
Coordonatorul Compartimentului ATI Pediatrie susține că, constant se confruntă cu cazuri dificile la Terapie Intensivă.
”Cred că la Pediatrie, în ultima perioadă cazurile de intoxicație au fost cele mai răsunătoare: intoxicații de toate felurile, de la hidrocarburi și diferite medicamente. Din fericire, am reușit fie să-i tratăm pe toți, fie să-i stabilizăm suficient cât să fie transferați într-o terapie de un grad mai înalt, unde să primească îngrijirea adecvată”, a adăugat medicul botoșănean.