Ministerul Agriculturii a anunțat cum îi va sprijini pe fermieri în condițiile în care sute de mii de hectare de culturi agricole din toată țara au fost arse de secetă. Agricultorii ar putea fi scutiţi de plata ratelor la bănci până anul viitor. Iar fermele care iau credite ar putea beneficia de o dobândă, mai mică.
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat ajutoarele pentru fermieri la o intâlnire cu agricultorii din Olt. Un sprijin sub forma unei prime de 3.000 lei pentru fiecare hectar ar urma să fie acordat de la 1 septembrie, drept asigurare pentru o suprafață totală de 7 milioane de hectare.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Al doilea lucru este acela de a amâna ratele fermierilor până la 1 octombrie anul următor, trei: vom modifica creditul fermelor astfel încât pe creditul cu 1,95% dobândă iar roborul este achitat de către Ministerul Agriculturii să finanțeze ratele scadente pentru anul 2024-2025”.
UE oferă 200 de euro pentru fiecare hectar distrus de secetă
Din octombrie, promite ministrul agriculturii, fermierii vor primi din fondurile Uniunii Europene și cei 200 de euro pentru fiecare hectar calamitat.
Pământul rabdă de sete aproape peste tot în țară. Pe plantațiile de porumb și floarea soarelui, au apărut în sol crăpături de aproape o jumătate de metru.
În Olt, județ în care 160.000 de hectare de culturi de porumb și de floarea soarelui sunt distruse combinele intră în câmp dar nu ca să strângă recolta, ci ca să adune plantele uscate.
Marius Băcanu, fermier: „Distrugem resturile vegetale. Pământul cum, necum trebuie însămâmnțat.”
Alexandre Degianski, fermier: „Rapița care în următoarele două săptamâni ar trebui să o semănăm, nu știm dacă o vom semăna din cauza secetei”.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, peste două milioane de culturi înființate în primăvară – în special porumb și floarea soarelui – au fost compromise de secetă, potrivit StirilePROTV