Gata cu plasticul aruncat aiurea! Cantități impresionante de PET-uri predate de botoșăneni la punctele de colectare

Botoșănenii au predat la punctele de reciclare cantități impresionante de PET-uri. Conform datelor raportate de Sistemul de Garanție Returnare, în trimestul II 2024, din județul Botoșani s-au preluat 4.986.394 bucăți ambalaje plastic, cu o greutate totală de 173.498 kg, 2.066.128 bucăți ambalaje metal, cu o greutate totală de 29.541 kg-1.139.629 bucăți ambalaje sticlă, cu o greutate totală de 280.775 kg.

Cantitatea totală de ambalaje returnate în trimestu II 2024 din județul Botoșani este de 483.814 kg. Scopul Sistemul Garanție Returnare este de a colecta din piață și de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Administratorul SGR are obligaţia de a pune la dispoziţie raportarea pentru fiecare unitate administrativ-teritorială în care desfăşoară activitatea de preluare a ambalajelor utilizate, cantitatea de ambalaje preluată de pe teritoriul administrativ al acesteia, cu o frecvenţă trimestrială, în maximum 25 de zile după trimestrul de referinţă.

„În mai puțin de 8 luni de la lansare Sistemul Garanție Returnare a depășit bariera psihologică de care vorbeam ajungând la 1 miliard de ambalaje colectate. Vorbim de PET-uri, sticlă sau doze de aluminiu. Cea mai mare pondere o au PET-urile care, plasate în linie, ar putea înconjura Pământul de cinci ori. Ținta pentru anul acesta este 3,2 miliarde de ambalaje și sunt optimist deoarece răspunsul românilor este uimitor. Sunt recunoscător şi mândru pentru determinarea şi efortul vostru al tuturor. Împreună, facem o diferență reală. Drumul nostru spre un viitor mai verde continuă cu sprijinul și cooperarea fiecărui cetățean în parte. Vreau să mulțumesc românilor și tuturor partenerilor noștri – retaileri, producători, autorități, furnizori – pentru sprijinul acordat! Mă bucur că fac parte din această călătorie transformatoare”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *