Pastilele de iod, care se distribuie gratuit, stau în farmacii. Doar câteva sute de botoșăneni au ridicat produsul

Distribuirea gratuită a pastilelor de iod pare să fi eșuat.  Botoșănenii de până în 40 de ani nu sunt interesați să ridice din farmacii medicamentul Iodură de Potasiu, deși nu scot niciun leu din buzunar.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Botoșani, în primele cinci luni ale anului 2024, un număr de 297 botoșăneni au ridicat din farmacii produsul.

De la începutul campaniei lansate de Ministerul Sănătății, respectiv august 2022, la nivelul județului Botoșani au fost recepționate 629.000 și distribuite către farmacii 162.765 comprimate iodura de potasiu, iar un număr de 4894 persoane au ridicat din farmacii produsul.

Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie.

Specialiştii avertizează că iodura de potasiu nu se administrează preventiv şi nu este recomandată celor care au peste 40 de ani sau celor care sunt operaţi de tidoidă.

Tabletele cu iodura de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiaţii în cazul unui accident nuclear, spun endocrinologii.  Cei mai importanti sunt copiii, femeile gravide, femeile care alapteaza si adultii pana in 40 de ani.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *