Hobby-urile pot avea un impact important asupra calității vieții tale. Atunci când ești împlinit în afara serviciului, fericirea te face să fii mai eficient și în cariera profesională.
Abilitățile pe care le dobândești ca urmare a activităților tale din timpul liber sunt benefice și în plan general. De exemplu, cineva care participă la un grup de improvizație își va consolida spontaneitatea și nu va mai avea atâtea emoții în fața oamenilor. De asemenea, cine joacă la casele de pariuri sportive online din România își va dezvolta gândirea analitică. Și lista poate continua.
Există mulți oameni care nu au sau nu știu cum să-și găsească un hobby, dar asta nu înseamnă că nu pot găsi unul. Nu contează dacă ai 25 sau 85 de ani. Niciodată nu este prea târziu să îți găsești o activitate de timp liber care să îți aducă satisfacții.
Iată câteva strategii pe care le poți folosi pentru a găsi un hobby pe care să-l iubești, nu doar să-l îndrăgești:
Stabilește din start ce fel de om ești
Cel mai distractiv hobby din lume pentru o persoană poate fi de-a dreptul chinuitor pentru altul, și invers. Satisfacția adusă de fiecare activitate de timp liber depinde de personalitatea fiecăruia. Există o serie de evaluări ale personalității care te pot ajuta să îți dai seama ce hobby-uri ar putea fi potrivite.
Cei care sunt sociabili, pasionați și altruiști se regăsesc într-o activitate de voluntariat. Cei care pun logica mai presus de orice vor fi foarte interesați de programare și le va face plăcere să își petreacă timpul liber creând aplicații pentru dispozitive mobile sau jocuri de calculator.
Revin-o la pasiunile copilăriei
Gândește-te la hobby-urile de care obișnuiai să te bucuri înainte de viața de adult, în care munca îți limitează considerabil timpul liber. Când erai copil, ce îți plăcea să faci? Ai petrecut ore întregi pictând foi pe care apoi le lipeai cu bandă adezivă de pereți, pentru a avea o expoziție? Urmează un curs de arte. Te îmbrăcai în mod constant în costum și făceai spectacole pentru prietenii tăi? Ia cururi de actorie. Când erai copil, probabil că ai avut hobby-uri pe care le-ai iubit. A reveni la ele ca adult înseamnă a te regăsi.
Gândește-te la ce îți place să faci
Chiar dacă nu ai ceva pe care să îl consideri un hobby, cu siguranță există o activitate care te pasionează. „Întotdeauna îi întreb pe oameni ce le place să facă pentru a se distra. Este un lucru bun de explorat, pentru că lucruri precum mâncatul sau vizionarea sporturilor ar putea fi transformate cu ușurință în hobby-uri cum ar fi luarea de cursuri de gătit sau înscrierea într-o echipă sportivă”, spunea un psiholog.
Ai urmărit toate show-urile de stand-up de pe o platformă de streaming? Urmează un curs de improvizație. Partea ta preferată a zilei este cea în care te joci cu câinele tău? Fă voluntariat pentru o organizație de salvare a animalelor. Îți place să citești tot ce găsești pe internet? Participă la un concurs de cultură generală.
Fii mai atent la ce se petrece în jur
Alătură-te organizațiilor, cluburilor sau grupurilor unde poți încerca lucruri care sunt la modă în societate. Urmărind cu atenție ce se întâmplă în jurul tău, ai posibilitatea să explorezi diferite interese, care pot duce apoi la hobby-uri. Conectarea cu oamenii care au un fel similar de a gândi poate fi, de asemenea, importantă, deoarece te învață mai multe despre persoana ta și despre ceea ce îți place sau nu îți place să faci.
Ar putea fi nevoie de câteva încercări pentru a găsi un hobby pe care îl iubești, dar cheia este să nu renunți. Continuă să te fii deschis la orice, să te conectezi cu oamenii și să explorezi lucruri noi care îți par interesante.