Cistoscopia reprezintă una dintre cele mai importante și comune proceduri efectuate în Urologie. Această investigație permite vizualizarea directă a tractului urinar inferior reprezentat de uretră, inclusiv uretra prostatică, precum și a interiorului vezicii urinare. Totodată, evaluează cele două orificii ureterale prin care urina de la rinichi ajunge în vezica urinară.
Prima cistoscopie a fost efectuată în 1879 de către M. Nitze.
Când este indicată cistoscopia?
Indicațiile de efectuare a cistoscopiei sunt reprezentate de:
- hematurie, microscopică sau macroscopică;
- evaluarea afecțiunilor maligne ale uroteliului (tumori uretrale, tumori vezicale, supraveghere cistoscopică în cadrul tumorilor de câmp urotelial înalt, evaluarea tractului inferior în modificările atipice din cadrul citologiei urinare), supravegherea periodică vezicală după rezecția tumorilor vezicale;
- prezența simptomelor de tract urinar inferior precum infecții urinare repetitive, simptome iritative de tract urinar inferior, simptome obstructive de tract urinar inferior;
- evaluarea endoscopică a stricturilor uretrale;
- evaluarea traumatismelor uretrale, prostatice sau vezicale;
- îndepărtarea corpilor străini intravezicali sau a stenturilor ureterale;
- evaluarea hemospermiei sau a azoospermiei.
Care sunt tipurile de cistoscoape?
Cistoscoapele pot fi rigide sau flexibile, fiecare având avantaje și dezavantaje.
Cistoscoapele rigide:
- au canele de lucru mai largi ce permit diferite proceduri auxiliare;
- au o vizibilitate mai bună datorită sistemului de lentile;
- sunt mai ușor de manevrat pentru urolog.
Marele dezavantaj al acestora este reprezentat de disconfortul pacientului, în special la bărbați, ce face manevra uneori foarte dificil de tolerat, cu anestezie locală, în condiții de ambulatoriu. De asemenea, vizualizarea colului vezical este mai deficitară, necesitând utilizarea lentilelor cu unghi de 70°.
Cistoscoapele flexibile:
- sunt mai dificil de manevrat, necesitând utilizarea ambelor mâini de către urolog;
- procedura este mult mai ușor de tolerat de către pacienți, cu anestezie locală;
- informațiile obținute sunt similare cistoscopiei rigide, cu un avantaj legat de vizualizarea circumferențială facilă a colului vezical prin deflectarea vârfului cistoscopului.
Când este contraindicată cistoscopia?
Procedura este contraindicată la pacienții cu cistită acută, prostatită acută, epididimită acută, uretrită acută, la pacienții cu urosepsis, precum și la pacienții cu diateze hemoragice importante; preferința pacienților pentru efectuarea cistoscopiei rigide cu anestezie generala sau sedare.
Cum te pregătești pentru cistoscopie?
Examenul sumar de urină și urocultura sunt necesare doar la anumite grupuri de pacienți: vârstă înaintată, afecțiuni asociate, imunodepresie, istoric de afecțiuni urologice pre-existente, anomalii decelate anterior ale tractului urinar, prezența de valve cardiace in situ sau risc crescut de endocardită. De asemenea, înaintea cistoscopiei nu este necesară profilaxia antibiotică la pacienții fără factori de risc asociați; la pacienții cu factori de risc asociați, se recomandă profilaxia cu medicație recomandată de specialist.
Nu este necesară o pregătire a tubului digestiv înainte de procedură, iar pregătirea antiseptică locală se efectuează de obicei cu soluții pe bază de iod sau chiar apă sterilă. Pacientul trebuie să își golească vezica urinară înainte de efectuarea procedurii.
Poziția pacientului pentru procedura de uretrocistoscopie flexibilă este în decubit dorsal.
Este important de menționat că, pe durata procedurii, medicul urolog va introduce ser fiziologic sau apă sterilă pentru a evalua, în condiții de vizibilitate maximă, canalul uretral, uretral prostatică, vezica urinară cu cele două orificii ureterale.
Care sunt posibilele complicații ale cistoscopiei?
În urma efectuării cistoscopiei pot apărea:
- hematurie tranzitorie, care de obicei este autolimitantă dacă se consumă lichide în cantitate adecvată;
- infecție urinară, ce necesită, de obicei, antibioterapie;
- simptome iritative vezicale precum polakiuria și imperiozitatea micțională, care de asemenea, sunt autolimitante;
- rareori, perforări sau leziuni traumatice ale uretrei sau ale vezicii urinare, ce sunt manageriate prin cateterism uretro-vezical.
Indicația efectuării cistoscopiei este dată de medicul urolog, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Pentru programări, aveți la dispoziție numărul telefon 0232 920, Call Center Arcadia.