Femeia în vârstă de 54 de ani, din județul Botoșani, care a fost mușcată de șarpe în curtea casei a fost tratată la Spitalul Județean Suceava și asta deoarece Botoșaniul nu are ser antiviperin. Potrivit reprezentanților spitalului sucevean, aceasta a ajuns cu o plagă la nivelul piciorului, fiind mușcată de viperă.
A primit serul antiviperin și este sub supraveghere pentru a vedea efectele mușcăturii, precum și efectele secundare, dacă vor exista, ale administrării serului antiviperin.
„ Avem mai multe seruri. Am mai dat și în alte spitale, dar avem”, a declarat medicul Bogdan Bondaru, purtător de cuvânt Spitalul Clinic Județean Suceava.
Reamintim că o botoșăneancă de 54 de ani, din localitatea Racovăț, a început să se simtă rău, miercuri, la scurt timp după ce a fost mușcată de un șarpe, chiar în curtea casei sale. Femeia a sunat la 112, iar la fața locului a ajuns o ambulanță, fiind transportată la Spitalul Municipal Dorohoi.
Potrivit managerului Spitalului Municipal Dorohoi, medicul Valerian Andrieș, femeia a fost stabilizată la unitatea spitalicească din Dorohoi, dar ulterior a fost transferată la Spitalul Județean Suceava pentru a-i fi administrat serul antiviperin.
„Femeia a fost mușcată de un șarpe, dar nu cunoaștem specia. Pacienta a ajuns în serviciul nostru, a fost stabilizată şi echilibrată şi direcţionată către Spitalul de Urgenţă Suceava, pentru administrarea de ser antiviperin. În spitalele din Dorohoi, Botoșani și Iași nu există acest tip de ser. Fiind o raritate dozele sunt direcționate către spitalele din zonele muntoase, cum este Suceava, unde pericolul mușcăturilor de șarpe sunt mai mari ”, a declarat Valerian Andrieș.
Ce se recomandă în caz de mușcătură de viperă
Spălați rana cu apă curată și dezinfectați-o dacă aveți la dispoziție peroxid de hidrogen sau permanganat de potasiu. Înfășurați sau comprimați zona mușcăturii, dar fără a utiliza un garou și mergeți la camera de primiri urgențe cât mai curând posibil.