Proiectele Do It Yourself sau DIY înseamnă schimbări mici sau mări pe care le poţi face acasă, fără să cheltui sume imense de bani şi fără să apelezi la meşteri. Aplicarea de tapet, crearea de decoraţiuni, schimbarea locului mobilierului, toate aceste activităţi se pot face pe cont propriu, iar lista poate continua.
Proiectele DIY te pot ajuta să ai o casă mai frumoasă, mai primitoare şi mai modernă. Află de mai jos 7 idei care să îţi trezească inspiraţia:
Tapet colorat sau texturat
Tapetul colorat sau cu texturi diverse reprezintă o soluţie excelentă pentru a face o schimbare acasă, fără să fie nevoie să chemi o echipă de muncitori sau să investeşti mii de lei. Cu câteva role de tapet, adeziv, ustensile adecvate şi răbdare, poţi aplica tapet pe un perete dintr-o cameră sau chiar pe mai mulţi pereţi.
În general, aplicarea de tapet pe un singur perete durează câteva ore, aşa că poţi avea o transformare WOW a casei super rapid.
Cea mai simplă soluţie e să alegi un perete liber, ca să aplici tapetul cât mai uşor. Nu aplica tapetul pe peretele unde ai mobilă, tabloul electric sau electrocasnice.
Suporturi pentru lumânări
Cu puţină îndemânare, e mai uşor ca niciodată să îţi decorezi casa cu câteva lumânări şi suporturi pentru acestea. Suporturile le poţi crea chiar tu, fie din vase de sticlă, fie din coşuleţe de din metal. Poţi vopsi recipientele ce vrei să devină suporturi de lumânări sau să aplici abtipilduri. Desigur, e foarte important să alegi suporturi din materiale adecvate, care să poată ţine o lumânare aprinsă fără riscuri.
Lumânările în suport îşi găsesc uşor locul în dormitor, pe noptieră sau comodă, pe măsuţa de cafea sau în balcon.
Plante în ghiveci
Ce-ar fi să aduci un strop de natura la tine acasă, fără cheltuieli sau eforturi mari? Ai nevoie de câteva ghivece, pământ şi seminţe. Poţi planta în ghiveci legume, de la ardei iute şi până la castraveţi sau roşii, dar şi ierburi aromate ori flori. Tu decizi ce seminţe vrei să plantezi, în funcţie de spaţiul de care dispui, de sezon, dar şi de timpul pe care îl ai la dispoziţie. Dacă nu vrei să dedici prea mult timp ingrijrii ghivecelor, atunci cauta plante ce nu sunt deloc pretenţioase.
Tablouri colorate
Tablourile pline de culoare te ajută să îţi transformi casă într-un loc mai vesel şi mai frumos. Desigur, le poţi cumpăra foarte uşor de la magazin, însă ce ar fi dacă le-ai crea chiar tu, de la 0? Este foarte uşor să te bucuri de pictură, cu doar câteva accesorii, precum pensulele, culorile şi pânzele. Astfel, vei obţine tablouri unice, care îţi poartă semnătura şi reflectă exact ce îţi doreşti tu să reflecte. Nu trebuie neapărat să ai talent la pictură, poţi să dai frâu liber pensulei pe pânză sau chiar să urmăreşti tutoriale online, dacă îţi doreşti un anume rezultat.
Autocolant pentru mobila
Autocolantul este cea mai simplă şi reuşita soluţie pentru a da viaţa pieselor de mobilier vechi. Dacă ai chef de un proiect DIY cu buget mic şi care îţi poate aduce rezultate WOW, atunci achiziţionează autocolant pentru mobila în culorile şi texturile preferate şi alege piesele de mobilier pe care le vei colanta. Poţi colanta mese, scaune, dulapuri, uşi, ba chiar şi electrocasnice în anumite cazuri.
Pardoseală nouă din vinil
Plăcile de pardoseală din vinil sunt la fel de cool precum autocolantul pentru mobila când vrei să dai un refresh casei. Se găsesc în magazinele de bricolaj sau online, într-o mulţime de variante şi pot imita la perfecţie lemnul sau piatră naturală. Se pretează atât pentru camera de zi şi dormitor, cât şi pentru baie sau bucătărie, unde mai pui că nu ai nevoie de o echipă de meşteri pentru instalare. În plus, preţul plăcilor de pardoseală din vinil e accesibil, chiar mult mai ieftin comparativ cu gresia sau parchetul.
Lumină ambientală
Un proiect DIY foarte simplu este să adaugi câteva surse de lumină ambientala în casă. Poate fi vorba despre lustre LED cu lumina caldă, benzi LED, lampadare sau ghirlande luminoase pe baterii.
Desigur, dacă va trebui să instalezi corpuri noi de iluminat, e o idee bună să te asiguri că instalaţia electrică, de la tablou electric şi până la circuite, funcţionează cum trebuie. Apelează la un specialist pentru verificarea tabloului electric şi a prizelor. În cazul în care instalaţia electrică e veche, poate fi o idee bună să schimbi atât tabloul electric, cât şi prizele. Poţi opta pentru prize Schneider sau Gewiss, pe care le găseşti online şi-n magazinele de bricolaj.
Ideile DIY se pot mula pe diverse preferinţe şi bugete, astfel încât nu există casa în care să nu îşi găsească locul un astfel de proiect. Fie că e vorba de un perete accent, de o decoraţiune creată de tine de la zero sau de o piesă de mobilier recondiţionată, merită să dai o şansă proiectelor DIY.