Guvernul a modificat, vineri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Statutul poliţistului, astfel că persoana care participă la un concurs pentru ocuparea unor funcţii de execuţie nu trebuie să aibă tatuaje pe faţă şi/sau gât. Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ reconsideră soluţia privind tatuajele, astfel încât „persoana care participă la un concurs pentru ocuparea unor funcţii de execuţie vacante prin încadrare directă/reîncadrare/transfer nu trebuie să aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe faţă şi/sau gât, precum şi în alte zone ale capului, iar tatuajele ori elementele ornamentale prezente pe corpul candidatului să nu reprezinte sau să nu semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violenţă, ură sau discriminare ori să aibă conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, scrie Digi24.
Actul normativ aprobat de Guvern consolidează cadrul normativ pentru protecţia juridică a poliţiştilor, punându-l, totodată, în acord cu deciziile recente ale Curţii Constituţionale a României prin care a fost constatată neconstituţionalitatea unor dispoziţii din cuprinsul Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Astfel, ordonanţa de urgenţă stabileşte nivelul legislaţiei primare, conţinutul juridic şi limitele dreptului în virtutea căruia se decontează cheltuielile de asistenţă juridică în cazul poliţistului împotriva căruia se desfăşoară un proces penal şi/sau civil pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau care are sau a avut, într-un proces penal, calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj.
De asemenea, este reglementată modalitatea de acordare a gradelor profesionale absolventului cu diplomă de licenţă al unui program de studii organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” în funcţie de vechimea în structurile MAI. Alte modificări şi completări aduse Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului vizează: instituirea posibilităţii aplicării măsurii „atenţionării” ca măsură administrativă cu rol preventiv, stabilirea unor dispoziţii cu privire la răspunderea materială a poliţistului, stabilirea modalităţii şi a criteriilor în baza cărora se realizează repartizarea absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne. Prin actul normativ adoptat de Guvern se reevaluează masterul profesional, acesta fiind destinat, la forma de învăţământ cu frecvenţă, persoanelor care nu au absolvit anterior un program/curs de formare iniţială a personalului Ministerului Afacerilor Interne, iar la cea cu frecvenţă redusă agenţilor de poliţie absolvenţi de studii superioare, care îndeplinesc anumite condiţii. O altă reglementare se referă la reducerea termenului privind interdicţia de modificare a raporturilor de serviciu de la 5 la de 3 ani.