Modificarea așteptată de șoferi și pietoni. Poliția Rutieră va putea da amenzi în baza probei video

Codul rutier a suferit noi modificări, astfel că, dacă fapta a fost înregistrată cu mijloace-audio video, amenzile pot fi date pe baza acestor dovezi, iar semnătura unui martor nu mai este necesară.  Ordonanța de urgență adoptată de Guvern și analizată de Profit.ro, introduce și noi reglementări privind verificarea asigurării, cât și cu privire la înmatricularea sau radierea automobilului.

Astfel, în domeniul securității rutiere apar următoarele modificări:

– obligarea polițistului de a efectua testarea conducătorilor auto, în anumite situații, precum cea a identificării, cu ocazia controlului unui vehicul, a unor recipiente de alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive sau în cazul în care conducătorul de vehicul figurează în evidențele poliției cu mențiuni privitoare la traficul de droguri ori consumul de substanțe psihoactive sau de băuturi alcoolice;

– eliminarea posibilității aplicării avertismentului pentru contravenții cu o gravitate ridicată, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului, având în vedere consecințele ce se pot produce în cazul săvârșirii unor astfel de fapte;

 înregistrările video vor putea fi folosite de Poliție. Agentul va putea constata anumite contravenții cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic.

Ce trebuie că cuprindă înregistrarea audio-video

Modificările codului rutier prevăd ca, înregistrarea audio-video să conțină:

-a) extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;

b) data și ora când au fost surprinse manevrele agresive; agresive;

c) locul ori elemente de natura să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele;

d) vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;

e) semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.

În plus, dacă anumite situații au fost surprinse cu ajutorul mijloacelor audio-video din dotarea agenților, nu va mai fi nevoie de semnătura unui martor în cuprinsul procesului-verbal.

În decizia de modificare a Codului Rutier se precizează:

„În concret, se propune extinderea modalității de constatare a contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice prin introducerea după articolul 1092 a unui nou articol, respectiv articolul 1093, în sensul instituirii unui mecanism prin care participanții la trafic pot depune sesizări cu privire la posibile încălcări ale regulilor de circulație surprinse în înregistrări video sau audio-video, după caz”.

Mai mult, este dat ca exemplu soluția implementată în Marea Britanie, unde cetățenii care iau act de săvârșirea unor fapte de încălcare a regulilor de circulație pot încărcă înregistrarea camerei de bord prin care a fost surprins respectivul eveniment rutier pe un site web.

În document se atrage atenția asupra amplorii fenomenului de încălcare a Codului Rutier, fiind prezentate, în premieră și statistici în acest sens.

Sursa: stirileprotv.ro

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *