La Mănăstirea Gorovei din județul Botoșani, luni, 24 iunie, s-a sărbătorit hramul. Sute de credincioşi au mers la Mănăstirea Gorovei din judeţul Botoşani pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a ”Sfântului Ioan Botezătorul”. Mulţi oameni dar şi ieromonahii de la Gorovei, cred că icoana veche de 400 de ani vindecă de orice boală pe cei care se roagă cu tot sufletul.
Mănăstirea Gorovei își serbeaza, sâmbătă, 23 septembrie, hramul Icoanei facatoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe 24 iunie hramul de vară: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de un sobor de preoți împreună cu părintele arhimandrit Teodosie Pleșca, starețul mănăstirii Zosin.
„ Încă de la primele ore ale dimineții lângă fântâna din incinta mănăstirii a fost săvârșită slujba aghesmei mici apoi soborul de preoți a citit Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul in fața cunoscutei icoane făcătoare de minuni aflate aici la această mănăstire de mai bine de patru secole. In altarul de vară a fost oficiată apoi Sfânta și dumnezeiasca Liturghie. A fost prezent si mult popor binecredincios creștin, mai mulți ca in ceilalți ani. Părintele arhimandrit Teodosie în cuvântul său de învățătură a pus accent pe Sărbătoarea Sfintei Treimi și a început predica cu întâmplarea fericitului Augustin cel care s – a minunat de acel copil ce dorea să aducă marea în gropița lui săpată cu o scoică”, potrivit părintelui Teodor Ciurariu, care e nelipsit de Sânziene de la această mănăstire, de 50 de ani.
Lăcaşul de cult a devenit cunoscut însă mai ales datorită unei icoane a ”Sfântului Ioan Botezătorul” veche de sute de ani, despre care se spune că este făcătoare de minuni. Mănăstirea Gorovei a fost întemeiată în 1742, dar atestată documentar abia în 1945. La baza întemeierii mănăstirii stă o legendă. Mănstirea Gorovei a fost ridicată de călugărul Avramie de la mănăstirea Dragomirna. Acesta lucra prin poienile de la Vârful Câmpului la stupii mitropolitului Anastasie Crimca. La un moment dat dinspre pădure a auzit cântându-se troparul Sfântului Ioan Botezătorul.
Muzica divină ar fi durat trei zile, până când Avramie convins că este vorba de un loc sfânt a clădit o biserică cu lemnul care se găsea din abundenţă în zonă. În curând auzind de minunea de la Gorovei, mai mulţi călugări şi-au ridicat bordeie în jur şi au întemeiat mănăstirea. De atunci şi până astăzi comunitatea de călugări a prosperat, existând două biserici în curtea mănăstirii.
Icoana făcătoare de minuni
Dar principala atracţie de la Gorovei este icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Botezătorul. Povestea acesteia are legătură tot cu întemeierea mănăstirii. Icoana ar fi fost furată de un grup de tătari prădalnici de la o mănăstire din zona Sucevei şi îngropată la rădăcina unui copac dintr-o poiană de la Vârful Câmpului. De acolo ar fi auzit Avrmie muzica divină. Când a săpat la rădăcina copacului a găsit icoana. Îmbrăcată în aur, icoana care are 400 de ani vechi, se află şi astăzi în biserica mănăstirii şi este considerată de credincioşi făcătoare de minuni.
Aceştia dar şi călugări spun că cei care se roagă fierbinte şi cu credinţă se pot vindeca de orbire,cancer epilepsie dar şi descoperirea hoţilor. În jurul icoanei este plin de bileţele cu rugăciuni ale oamenilor. Mii de credincioşi vin anual la această icoană făcătoare de minuni, iar călugării spun că vin şi oameni din străinătate, dar şi de la alte culte, pentru a cere ajutorul icoanei.
Da, „Se spune”… studiati Scriptura altfel nu veti cunoaste lucrarea lui Dumnezeu (Tatal, Fiul si Duhul Sfant) si voia Lui cu noi pe acest pamant, scopul si singura cale, adevar si viata vesnica. Doamne ai mila…
La ce pagina din biblie scrie sa ne rugam la icoane ??????????????????????????????????/