Astăzi, Sfânta Treime. Tradiţii, superstiții şi obiceiuri care se respectă în a doua zi de Rusalii

Sfânta Treime este prăznuită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor. În această zi, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii

„Întru această zi prăznuim pe însuşi Preasfântul şi de viaţă făcătorul şi întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu […]”., potrivit Doxologia.

Dogma Sfintei Treimi a fost discutată la Primul Sinod Ecumenic desfășurat la Niceea, în anul 325, pentru combaterea ereziei preotului Arie din Alexandria. Acesta nega dumnezeirea Mântuitorului Iisus Hristos, și Îl considera ca fiind doar cea mai înaltă creaţie a lui Dumnezeu şi, prin urmare, diferit de Tatăl, ca ființă.

Ierarhii adunaţi la Sinodul de la Niceea au clarificat învăţătura Bisericii, şi anume că Fiul este deofiinţă cu Tatăl, deci este Dumnezeu. În explicarea acestei problematici, un rol important l-a avut şi Sfântul Spiridon, episcopul Trimitundei care, fără a utiliza formulări academice sau alte cuvinte sofisticate, le-a demonstrat tuturor celor prezenți că Dumnezeu este unul în fiinţă, dar întreit în persoane. Cum a făcut acest lucru? Mai întâi a luat o cărămidă în mâna stângă și le-a spus celor prezenți că, deși este un singur obiect, ea este alcătuită din trei elemente: pământ, apă şi foc. Apoi, cu mâna dreaptă a făcut semnul Sfintei Cruci, spunând: „În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh”.

Traditii și obiceiuri

A doua zi de Rusalii este sărbătorită în toate regiunile ţării. În Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat, 8 zile.

În a doua zi de Rusalii se obişnuieşte ca oamenii de la sate să meargă la biserică şi să împartă bucate celor sărmani.

În unele zone există obiceiul ca oamenii să poarte la sân frunze de nuc, leuștean, usturoi și pelin pentru ca ielele să nu îi pocească.

Tot la sate, creştini le cer preoţilor să le sfinţească pământurile ca să fie roditoare şi ferite de tot ce e rău. Bătrânele satului merg să culeagă ierburi de leac, deoarece se povestește că numai cele culese pană în ziua de Sânziene au acele puteri vindecătoare.

La sărbătoarea Sfintei Treimi nu se lucrează pământul deoarece ielele te pot pedepsi. În a doua zi de Rusalii, oamenii nu intră în vie fiindcă se pot întâlni cu spiritele rele.

Dacă te cerţi cu cineva în ziua Sfintei Treimi vei fi „luat din Rusalii”. În a doua zi de Rusalii nu se spală, nu se calcă şi nu se fac treburi în gospodărie, potrivit WOWbiz.ro

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *