Botoșăneanul Tiberiu Crudu, un cunoscut și apreciat om de cultură, s-a născut la 22 iunie 1882. Tiberiu Crudu a fost una dintre personalităţile de seamă ale judeţului nostru, profesor, scriitor, jurnalist, ctitor de instituţii de cultură, lui datorându-i-se, în mare măsură, excepţionala efervescenţă culturală pe care au cunoscut-o Botoşanii, în anii care au urmat realizării României Mari.
Acesta s-a născut în satul botoșănean Tudora, la 22 iunie 1882, ca fiu al preotului Vasile şi al Mariei Crudu. Și-a început pregătirea şcolară în satul natal, urmând apoi cursurile Liceului A.T. Laurian din Botoşani. Funcţionează ca pedagog la Institutele Unite din Iaşi, frecventând cursurile Facultăţilor de Istorie şi Drept ale Universităţii din Iaşi. În 1908 primeşte diploma de licenţă în istorie „Magna cum laude” şi-şi începe cariera didactică la Gimnaziul din Dorohoi.
Ceva mai târziu, din 1916 până în 1918 ia parte, în calitate de comandant de regiment, la războiul pentru întregirea neamului, fiind rănit şi apoi decorat cu medalia „Victoria” şi „Crucea comemorativă a Războiului 1916-1918”. Tiberiu Crudu predă în şcolile de la Botoşani şi Dorohoi, iar în 1935 este detaşat în calitate de comandant al centrului străjeresc de la Breaza.
Vocația de pedagog și tendința iluministă de a răspândi cultura în mase și a valorifica patrimoniul cultural, l-au caracterizat în toate activitățile sale. Se pensionează în 1942, și este sărbătorit în chip omagial de toți cei care l-au cunoscut și prețuit, și în primul rând de foștii săi elevi. Aceștia au realizat cu fonduri proprii o statuie din bronz, care i-a străjuit lui Tiberiu Crudu mult timp somnul de veci, în cimitirul Eternitatea, potrivit Centrului de Informare și Promovare Turistică Botoșani.
Urmăreşte-ne pe Google News! |