FOTO & VIDEO Mihai Eminescu, pomenit la Botoșani la 135 de ani de la moartea sa. Preot: Nu uitați să citiți poeziile! Nu uitați să trăiți poeziile!

Sâmbătă, 15 iunie, se împlinesc 135 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu. La statuia acestuia de la Biserica Uspenia au fost depuse coroane și jerbe de flori. De asemenea, s-a oficiat o slujbă de pomenire a acestuia. De la ora 17.00 va avea loc, la Casa de Cultură a Sindicatelor, Gala de decernare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia, în cadrul căreia va avea loc și un spectacol susținut de Mircea Tiberian și Nadia Trohin.

„În conștiința poporului român, aș vrea să pun la inimă ceea ce spunea episcopul Gherasim Putneanul: dacă atunci când ne gândim la familie și la social  ne gândim la termenul de mamă, atunci când ne gândim la neam ne gândim la român și atunci când ne gândim la literatură ne gândim la Eminescu”, a spus preotul bisericii.

„Nu uitați să citiți poeziile! Nu uitați să trăiți poeziile! Că până la urmă, în definitiv, cu bune și cu rele, distanța între două începuturi, adică începutul vieții și începutul vieții în Dumnezeu, viața poate fi o poezie”, a spus părintele Marius Babiuc.

Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850, este considerat cel mai mare poet român al tuturor timpurilor. Pe lângă poemele sale, multe lucruri despre Eminescu sunt mai puțin cunoscute. Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în Casa de sănătate a medicului Alexandru Şuţu, de pe strada Plantelor din Bucureşti. Oficial, cauza morţii a fost sifilisul, maladie de care poetul ar fi suferit în ultimii săi șase ani de viaţă.

La mai mult de un secol de la moartea sa, experţii reuniţi de Academia Română, analizând documentele vremii, spun că poetul a avut o ateroscleroză precoce şi o personalitate de tip bipolar care, alături de tratamentul greşit pentru sifilis (se folosea mercur) şi de propriile vicii (era un fumător înrăit), i-au grăbit sfârşitul. Este foarte probabil ca Mihai Eminescu să fi murit în urma unui infarct. Luceafărul poeziei românești a scris poeme până în ultimele clipe ale vieţii. În ciuda gravelor sale probleme de sănătate, Mihai Eminescu a scris versuri până în momentul morţii.

Când a fost dus la autopsie, halatul ponosit în care murise poetul a fost luat de admiratorii săi. Într-unul dintre buzunare se afla un carneţel pe care poetul nepereche scrisese ultimele sale poezii: Viaţa și Stele în cer. Pe 15 iunie 1889, la 4.00 dimineaţa, se stingea în Sanatoriul de Boli Mintale al Doctorului Şuţu, de pe strada Plantelor din Bucureşti, poetul nostru național Mihai Eminescu. Moartea sa nu a fost pe măsura creaţiei. El a murit într-un halat ponosit, pe un pat metalic de spital, închis în „celula” sa din unitatea spitalicească. Cu câteva minute înainte de a trece la cele sfinte, Eminescu a vrut doar un pahar cu lapte şi empatie. Cu ultimele sale puteri, Mihai Eminescu a murmurat medicului de gardă care-i băga prin vizeta ușii paharul cu lapte: „Sunt năruit”. Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Eminescu, după care s-a întins pe pat şi a trecut în lumea celor drepți.

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *