Doi tineri, medici veterinari în Botoșani, au devenit îngerii salvatori ai necuvântătoarelor. Îngrijesc aproape 2000 de păsări și animale, marea majoritate salvate din accidente sau luate după ce au fost abandonate.
Pisici, câini, berze, bufnițe, căprioare, uli, iepuri, rațe, papagali, lebede, porumbei iar lista continuă, au fost salvate de Dănuț și Daniel și duse în adăposturile făcute de ei. Sunt singurii medici veterinari din județ care sunt chemați la toate cazurile deosebite, de la animăluțe călcate de mașini, bătute sau păsări fără aripi sau bolnave, cazuri pe care niciodată nu le-au refuzat. La orice oră din zi, medicii de la Trio Vet merg să salveze suflete.
Iată doar un singur caz din miile salvate: o cățelușă abandonată de stăpân pe un câmp, cu tumoră.
”A fost găsită in camp cu o tumora gigantă , slaba si abia se mai putea mișca datorita greutăți tumorii. La gat se vedea urma de lant dovada ca atunci când s a imbolnavit au abandonat-o. A ajuns la noi , a trecut printr o intervenție chirurgicală foarte grea , momentan se reface”, este povestea relatată de medici pe 8 mai. Și nu este singura: cazuri grave, pe care au reușit să le salveze.
”Am avut un câine adus, care a rămas fără picioarele din față, în urma unui accident. L-am salvat iar acum este câinele de casă. Ne-a fost adusă și o căprioară fără picior. A fost salvată și aceasta”, a povestește medicul Dănuț Bratu.
Medicii îngrijesc peste 350 de pisici, peste 500 de câini și peste 1000 de păsări. Au fost nevoiți să înființeze o asociație pentru a face rost de fonduri suplimentare pentru întreținerea acestora, însă cei mai mulți bani pentru hrană sunt din propriile buzunare. Îngrijirea unui câine nu este ieftină. Toţi sunt sterilizaţi, microcipaţi şi vaccinaţi. Nici a unei berze: care este hrănită cu gâturi de pui.
”Vin, le salvăm, iar care sunt de eliberat le eliberăm. În primăvară am eliberat opt berze. Cele cu handicap rămân, de obicei. păsările sălbatice Am făcut un spațiu pentru berze acoperit. Acum doi ani am avut 37 de berze, au rămas mulți pui. Le ținem până se fac bine, după care le dăm drumul. Autoritățile sau instituțiile care ar trebuie să se ocupe cu asa ceva nu au spațiu și Garda de Mediu și Poliția Animalelor le aduc la noi. Berzele mănâncă gâturi de pui, de exemplu, avem ladă frigorifică mare, de 200 kg, și cumpărăm din buget propriu. La berze și păsări nu există oameni care să fie pasionați de așa ceva. Berzele mănâncă cam aproape 10 kg de gâturi pe zi. Pentru păsări nu ne ajută nimeni cu mâncare, donează doar pentru câini și pisici. Ne descurcăm, dar cu eforturi foarte mari. Foarte mari!”, a declarat medicul veterinar Daniel Bejinariu.
Dănuț și Daniel își împart ziua la cabinetul veterinar Trio Vet, precum și cu salvarea și sterilizarea animalelor. Sunt devotați și dedicați meseriei pe care o au, adevărați profesioniști și mari iubitori de animale. Au amenajat o mini grădină zoologică, dacă poate fi numită așa, unde îngrijesc, alături de animalele salvate și propriile animăluțe: struți, alpaca, bibilici, rate.
”De mic am știut ce vreau să fac, chiar și facultatea. M-am dus către această profesie, de mic am avut porumbei, găini”, a mai spus Daniel.
Cei doi tineri sunt implicați în campanii de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor, tot ei fiind cei care caută fonduri.
”Este foarte mult efort. Intru seara în casă pe la ora 21.00-22.00, după care stau pe internet și caut fonduri pentru sterilizări, fonduri pentru mâncare, până la ora 2:00-3.00 dimineața. Mulți din oamenii din Botoșani cred că îți dă primăria sau Uniunea Europeană, dar nu e așa. Iar după ce primești fondurile de la o asociație din Germania, bani de 10 sterilizări, tu trebuie să-i justifici, cu poze, cu facturi, Este foarte multă muncă și pentru aceste donații”, a adăugat Daniel.
Ce doi medici desfășoară această muncă titanică prin eforturi financiare proprii, fiind nevoiți să angajeze cinci oameni care să îngrijească de cele aproape 2000 de capete. Au încercat să caute și voluntari, dar nu au găsit persoane care să ajute.
”Voluntariatul a fost OK până acum cinci ani, dar lumea nu mai vine. Dacă punem un anunț de voluntariat, vin o zi și văd despre ce este vorba, fac poze și atât. Iarna nu vine nimeni că este frig. Voluntariatul a scăzut enorm, în ultimul timp. Avem cinci oameni plătiți”, a declarat medicul Dănuț Bratu.
Medicii încearcă să dea spre adopție pisicile și câinii salvați, însă nici aici nu sunt atât de mulți doritori.
”Câinii se adoptă, dar extern, nu intern, iar pisicile intern și mai dăm pui. Ne implicăm în campanii de sterilizare, pentru că este singura soluție să mai stopăm din abandon. Avem campanii în Dorohoi și Botoșani. Ne chinuim să aducem fodnuri și să facem. Sunt animale abandonate, accidentate și tot ce apare pe grupuri ajung la noi într-un final, Pe zi primim 10-20 de mesaje cu cazuri de abandon”, mai spune Daniel Bejinariu.
Urmăreşte-ne pe Google News! |