Administratorul unei farmacii din judeţul Botoşani a fost condamnat într-un dosar de fraudă cu reţete medicale fictive. Este vorba de Raluca Andronic, care a fost condamnată, vineri, de Tribunalul Botoşani la un an şi patru luni de închisoare sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunii de obținere ilegală de fonduri în formă continuată (18 de acte materiale).
Andronic, care avea o farmacie în comuna Drăguşeni, este acuzată că în perioada 2016- 2017 ar fi transmis la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani reţete fictive pentru obţinerea ilegală a sumelor compensate de la bugetul de stat. Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 846.000 de lei.
Pentru a justifica la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani eliberarea medicamentelor aferente reţetelor false, femeia a consemnat în fals că a fost împuternicită de către titularii de reţete, precedând în acest mod în cazul a 333 reţete emise în anul 2016 şi 470 reţete medicale emise în anul 2017.
Medicul de familie care a prescris reţetele a decedat, astfel încât judecătorii au dispus încetarea procesului penal în cazul său.
În acelaşi dosar, o altă persoană implicată, Dumitru Irimia, a primit doi ani şi jumătate de închisoare sub supraveghere, în timp ce societatea comercială Happy Mary Med- Center Drăguşeni a fost condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de obținere ilegală de fonduri în formă continuată, (24 de acte materiale) la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 36.000 lei (180 zile la un cuantum de 200 lei pentru o zi).
Urmăreşte-ne pe Google News! |
Solutia pe scurt:
În temeiul art. 396 al. 1 şi 6 Cod de procedură penală raportat la art. 16 al. 1 lit. f Cod de procedură penală dispune încetarea procesul penal privind pe inculpata IRIMIA BEATRIS-ANCA pentru săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri în formă continuată (24 de acte materiale), faptă prev. și ped. de art. 306 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, complicitate la obținerea ilegală de fonduri, faptă prev. și ped. de art. 48 rap. la art. 306 alin. 1 Cod penal și fals intelectual în formă continuată (249 de acte materiale), faptă prev. și ped. de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal, ca urmare a decesului acesteia.
În temeiul art. 396 alin. 1 şi 6 din Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. f) din Cod procedură penală, încetează procesul penal privind pe inculpata S.C. MADY FARMVIT S.R.L. Botoșani, în calitate de lichidator judiciar, potrivit sentinței 109/25.05.2021 pronunțată de Tribunalul Botoșani-Secția a II-a civilă în dosarul 1581/40/2015, pentru săvârşirea infracţiunii de obținere ilegală de fonduri în formă continuată, (24 de acte materiale), faptă prev. și ped. de art. 306 alin. 1 rap. la art. 35 alin. 1 Cod penal, ca urmare a intervenirii radierii persoanei juridice.
În temeiul art. 396 al. 1, 2 și 10 Cod de procedură penală condamnă inculpata ANDRONIC IONELA- RALUCA pentru săvârșirea infracțiunii de obținere ilegală de fonduri în formă continuată (18 de acte materiale), faptă prev. și ped. de art. 306 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 1 (unu) an și 4 (patru) luni închisoare. În baza art.67 Cod penal aplică inculpatei pedeapsa completară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b Cod penal respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 2 (doi) ani. În baza art. 65 al.1 Cod penal aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b Cod penal respectiv dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice. În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei de 1 (unu) an și 4 (patru) luni închisoare sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani, stabilit în condiţiile art. 92 alin. 1, 2 Cod penal. În temeiul art. 92 alin. 3 coroborat cu art. 93 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, condamnata va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Boto?ani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, impune condamnatei să execute următoarea obligaţie: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, condamnata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Drăgușeni sau Primăria orașului Săveni, pe o perioadă de 60 de zile. În baza art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal referitoare la cazurile de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere. În temeiul art. 68 al.1 lit. b Cod penal, executarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b Cod penal începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Constată că prin ordonan?a din data de 29.03.2018, față de inculpata Andronic Ionela–Raluca s-a dispus măsura preventivă a reținerii, pe o perioadă de 24 de ore, începând cu data de 29.03.2018 ora 17,55 până la data de 30.03.2018, ora 17,55.
În temeiul art. 396 al. 1 şi 2 Cod de procedură penală condamnă inculpatul IRIMIA DUMITRU pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri în formă continuată, (7 acte materiale), prev. de art. 306 alin. 1 rap. la art. 35 alin. 1 Cod penal, la o pedeapsă de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. În baza art.67 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa completară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b Cod penal respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 2 (doi) ani. În baza art. 65 al.1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b Cod penal respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice. În temeiul art. 91 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare sub supraveghere, pe un termen de supraveghere de 3 (trei) ani, stabilit în condiţiile art. 92 alin. 1, 2 Cod penal. În temeiul art. 92 alin. 3 coroborat cu art. 93 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere, condamnata va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, impune condamnatei să execute următoarea obligaţie: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, condamnata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Muzeul Judeţean Botoşani sau Primăria municipiului Boto?ani, pe o perioadă de 60 de zile. În baza art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal referitoare la cazurile de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere.
În temeiul art. 68 al.1 lit. b Cod penal, executarea pedepsei complementare a interzicerii drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit. a, b Cod penal începe de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În temeiul art. 396 al. 1 și 2 Cod de procedură penală condamnă inculpata S.C. HAPPY MARY MED-CENTER S.R.L. DRĂGUȘENI pentru săvârşirea infracţiunii de obținere ilegală de fonduri în formă continuată, (24 de acte materiale), faptă prev. și ped. de art. 306 alin. 1 rap. la art. 35 alin. 1 Cod penal la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 36.000 lei (180 zile la un cuantum de 200 lei pentru o zi). În temeiul art.138 alin.1 rap. la art.136 alin.3 lit.f Cod penal, și art.145 al. 1, 2 și 3 Cod penal, aplică societății inculpate pedeapsa complementară a afișării prezentei hotărâri după rămânerea definitivă, la sediul societății, timp de o lună, publicare care se va realiza pe cheltuiala inculpatei persoană juridică. Se va atrage atenția inculpatei persoană juridică S.C. Happy Mary Med Center S.R.L. Drăgușeni, asupra dispozițiilor art.140 alin.2 Cod penal, în sensul că în caz de neexecutare, cu rea-credință, a pedepsei complementare, instan?a va dispune suspendarea activităţii sau a uneia dintre activităţile persoanei juridice până la punerea în executare a pedepsei complementare, dar nu mai mult de 3 luni.
În temeiul art. 19 şi art. 397 Cod procedură penală, respinge ca nefondată acţiunea civilă formulată de partea civilă Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani față de S.C. Happy Mary Med Center S.R.L. Drăgușeni. În temeiul art. 25 alin 5 Cod procedură penală lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani în contradictoriu cu inculpata S.C. MADY FARMVIT S.R.L. Botoșani.
În temeiul art. 398 Cod procedură penală rap. art. 274 alin. 1 Cod proc.pen., obligă pe inculpata persoană juridică S.C. Happy Mary Med Center S.R.L. Drăguşeni la plata către stat a sumei de 1000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 500 lei din cursul urmăririi penale. În temeiul art. 398 Cod procedură penală rap. art. 274 alin. 1 Cod proc.pen., obligă inculpatul Irimia Dumitru la plata către stat a sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 250 lei din cursul urmăririi penale. În temeiul art. 398 Cod procedură penală rap. art. 274 alin. 1 Cod proc.pen., obligă inculpata Andronic Ionela Raluca la plata către stat a sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 250 lei din cursul urmăririi penale. Obligă inculpatul Irimia Dumitru la plata sumei de 941 lei, reprezentând onorariu parţial al expertului Pădurariu Victor. Conform art. 275 alin. 6 C.proc. pen. onorariile apărătorilor din oficiu în sumă de câte 1807 lei av. Bogdan Laura – delegaţia nr. 1504/2020, respectiv av. Ghineţ Alin – delegaţia nr. 942/2019 se vor avansa Baroului de Avocaţi Botoşani din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 31.05.2024, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.405 alin.1 teza finală Cod procedură penală.