Enric Furtună, cu pseudonimul lui Henric Pekelman, s-a născut la 31 mai 1881 în Botoșani, și a fost un poet și dramaturg român. Fiu al unui dentist din Botoșani, Enric Furtună și-a făcut studiile la Liceul Național din Iași (1897-1900), unde a fost coleg cu Mihail Sadoveanu, apoi la Universitatea din același oraș.
A debutat ca poet în 1904, în revista „Sămănătorul” și a colaborat la revistele: „Opinia”, „Adevărul literar și artistic”, „Vitrina literară”, „Cultura” ș.a. A scris „cronici, notații, amintiri” privind diverși scriitori evrei din România, pe care i-a cunoscut: Barbu-Nemțeanu, Al. Dominic, Leon Feraru, Felix Aderca, Eugen Relgis, Emil Dorian, Samson Lazăr, Liviu Deleanu, Jean Pascal, etc. A publicat poezii, traduceri și memorii de călătorie în ziarele și revistele Opinia , Convorbiri critice, Gândul nostru, Însemnări ieșene, Umanitatea, Adevărul literar și artistic, Lumea evree, Lumea-bazar, Curierul israelit, Mântuirea, Egalitatea, Adam, Versuri și proză, Vitrina literară, Cultura, Pagini libere , Floare albastră, Hatikvah, Absolutio, Hasmonaea, Facla literară, Israelitul, Almanahul ziarului «Tribuna evreiască» etc… A tradus din scrierile lui Haim Nahman Bialik, Iosif Groper și Moise Birnbaum.
Poeziile sale sunt scrise într-un stil modernist. Enric Furtună a emigrat în Israel în 1944, dar s-a întors în România după doi ani. A părăsit România pentru a doua oară în 1958, stabilindu-se în Brazilia. A fost inclus în Dicționarul general al literaturii române (București, 2004) și în Dicționar biografic al literaturii române A-L, vol. I (Ed. Paralela 45, București, 2004). A decedat la 30 iunie 1965, în São Paulo – Brazilia, la vârsta de 84 ani, potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani.
FOTO Tragedie! O femeie din Botoșani a fost găsită moartă într-un apartament