Preotul din Botoșani care are grijă de sufletele bolnavilor din spital. „Aduce lumină pacienților și lucrătorilor în halate albe”

Foto: ziarul lumina

Un preot din Botoșani aduce lumină și mângâiere atât în sufletele bolnavilor, cât și a medicilor de la secția de pediatrie din cadrul Spitalului Județean Botoșani. Este vorba despre preotul de caritate Marius Ciobanu, care a spus, pentru ziarul Lumina, că micii pacienţi „simt o atracție deosebită față de lăcașul lui Dumnezeu și cer să vină în capelă, unde se simt bine sufletește, chiar dacă suferă fizic”.

Despre slujitorul Domnului, medicul Constantin Tudorache spune că „preotul, fiind prelungirea lui Dumnezeu pe pământ, aduce multă lumină pacienților și lucrătorilor în halate albe”.

Potrivit sursei citate, de 18 ani preot de caritate în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Jude­țean de Urgență „Mavromati” Boto­șani, pr. Marius Ciobanu săvârșește aici, în duminici și sărbători, rânduiala Ceasurilor, slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, iar în fiecare zi de miercuri oficiază Taina Sfântului Maslu.

Este mereu prezent în saloanele unde sunt tratați copii și adolescenți, citindu-le rugăciuni pentru sănătate și răspunzând tuturor solicitărilor venite din partea aparținătorilor și a cadrelor medicale. Părintele Ciobanu ne-a vorbit despre specificul slujirii într-un spital dedicat copiilor.

Facem rugăciuni pentru copilași și mămici, împărtășim periodic copii și răspundem la toate solicitările care vin din spital. Copiii simt o atracție deosebită față de lăcașul lui Dumnezeu și cer să vină în capelă, unde se simt bine sufletește, chiar dacă suferă fizic. Cu ocazia sărbătorii Crăciunului și a Zilei Inter­naționale a Copilului, 1 iunie, suntem prezenți cu daruri pentru fiecare copil, încercând să-i bucurăm atât cât ne stă în putere. La praznicul Botezului Domnului, sărbătoarea Izvorul Tămăduirii și cu alte prilejuri binecuvântez întregul spital prin stropirea cu Agheasmă mare sau cu agheasmă mică. Cel mai des sunt solicitat să alin suferința micuților și a cadrelor medicale de la Secția de Primire a Urgențelor, căci aici mulți micuți trec la Domnul. Dacă medicii tratează trupul, noi avem grijă de suflet, de aceea împreună colaborăm frumos cu întregul personal al spitalului, care, atunci când timpul permite, participă la slujbele din cadrul bisericii noastre și înălțăm împreună rugăciuni pentru sănătatea copiilor internați. Sunt impresionat de faptul că unii medici și asistenți, după ce au terminat o gardă de 12 ore, participă la Sfânta Liturghie din incinta spitalului, se spovedesc și se împărtășesc și abia apoi pleacă acasă. Medicii au conștiința că în fața lor stă o persoană creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu”, a spus preotul.

Biserica în stil moldovenesc

În incinta Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati” Botoșani, se află din anul 2009 o frumoasă biserică, în stil arhitectural moldovenesc, ridicată în mai puțin de nouă luni. Medicul Constantin Tudorache l-a ajutat și susținut mult pe părintele Marius Ciobanu în demersurile pentru aprobările necesare construirii edificiului. Lăcașul a fost sfințit, în 14 noiembrie 2010, de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar la strană a cântat, atunci, un cor de copii. Biserica are hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfântul Ierarh Nectarie”, din anul 2012 în biserică se află și o părticică din moaștele Sfântului Nectarie, vindecătorul de boli. Ca urmare a lucrărilor de amenajare și a împodobirii cu pictură interioară, în 18 septembrie 2022, a fost sfințită și podoaba interioară a bisericii.

„A sluji într-un spital este foarte greu, căci discuțiile cu aparținătorii și copiii bolnavi nu sunt ușor de purtat. Și acolo unde este mai multă suferință, acolo este chemat și preotul, și nu pot rămâne insensibil și nu se poate să nu mă marcheze durerea lor. Cele mai grele momente sunt cele în care copilașii nu pot fi salvați, în ciuda tuturor eforturilor depuse de medici. În activitatea noastră, ne tragem puterea din Sfânta Împărtășanie, din relația cu Dumnezeu și Sfinții Săi. Orice problemă pe care o avem, atunci când o punem, prin rugăciune, în fața lui Dumnezeu, aceasta scade în intensitate și Dumnezeu ne ajută”, spune, pentru sursa citată, pr. Marius Ciobanu.

 

Urmăreşte-ne pe Google News!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *