Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Mihai Ţâbuleac, ocupă locul patru în topul celor mai bogaţi zece preşedinţi de consilii judeţene din ţară. Clasamentul este condus de un lider al PNL, Aristotel Căncescu, aflat la al treilea mandat în fruntea CJ Braşov. Averea lui Căncescu, potrivit ultimei declaraţii de avere (neactualizate, deşi conform legii trebuia s-o facă până pe 15 iunie), se ridică la fabuloasa sumă de 4.319.030 de euro.
Pe locul doi se situează pedelistul Cristache Rădulescu, şef peste Ilfov, cu 2.602.396 de euro.
Poziţia a treia în topul realizat de REALITATEA.NET este ocupată de Nicuşor Constantinescu (PSD) , preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa. Bogat şi el, social-democratul are puţin până într-un milion de euro (967.000 de euro) în conturi şi plasamente, dar şi de luat de la o persoană fizică pe care a împrumutat-o anul trecut cu 200.000 de euro. Pe lângă averea în bani, baronul din port se poate lăuda cu două case de locuit (Bucureşti – 256 mp şi Constanţa – 360 mp), una de vacanţă la Piatra Neamţ de 448 mp, şapte terenuri intravilane, o şalupă de agrement şi o colecţie impresionantă de maşini.
Imediat sub podium se clasează un pedelist, Mihai Ţâbuleac de la Botoşani, deţinătorul unei averi de aproape 762.000 de euro.
Coleg de partid cu Ţâbuleasc, Nicolae Ioţcu de la Arad este pe locul cinci în clasamentul averilor şefilor de CJ-uri, cu o avere estimată la aproape 734.000 de euro pe care-i are în şapte conturi deschise la diferite bănci şi două fonduri de investiţii.
Ocupantul locului şapte este Liviu Dragnea, secretarul general al PSD care păstoreşte Teleormanul de 15 ani. Acesta are puţin peste 371.000 de euro adunaţi din veniturile de anul trecut, ale sale şi ale soţiei, sumele din conturi, plasamente şi investiţii la hotel Turris.
Următoarele trei locuri se împart între PSD şi PDL, cu Mircea Cosma cap de serie. Preşedintele CJ Prahova are însă aproape jumătate din averea colegilor lui de partid din prima parte a topului. Mai precis, 354.6
90 de euro, bani în conturi, în acţiuni la mai multe firme sau proveniţi din salarii, dividende şi vânzarea unor părţi sociale. Dacă stă mai prost la bani decât pedeliştii de pe primele poziţii, Cosma recuperează însă la capitolul bunuri mobile şi imobile. Astfel, el are o casă la Cornu de 480 de mp şi un teren intravilan, un altul la Bucov, două apartamente în Ploieşti şi bijuterii de 6.000 de euro.
Următorul în clasament este Constantin Mocanu cu un total de 278.000 de euro. Social-democratul, preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău a încheiat anul trecut cu 92.000 de euro în conturi cu tot cu dobânzi. Pe lângă aceşti bani, Mocanu declară o poliţă de asigurări în valoare de 31.000 de euro, aproape 19.000 de euro venitul soţiei, alţi 16.000 de euro indemnizaţia de la CJ şi încă 17.198 de euro bani din activităţi agricole. Social-democratul are de asemenea bijuterii în valoare de 7.000 de euro, două apartamente (în Bucureşti şi Zărneşti), 1,5 hectare de teren forestier, două terenuri agricole şi un autoturism Audi.
Averea lui Constantin Ostaficiuc de la Timiş se ridică la 219.746 de euro, bani obţinuţi din salarii şi dividende şi depozitaţi în conturi bancare. Pedelistul are o casă de locuit de 362 mp, una de vacanţă de 208 mp, cinci terenuri intravilane şi unul agricol. Şi Ostaficiuc pare iubitor de artă, colecţia sa de pictură românească fiind estimată la 14.000 de euro, conform celei mai noi declaraţii de avere.
Clujeanul Alin Tişe încheie topul celor mai bogaţi preşedinţi de Consilii Judeţene. Acesta are aproape 194.000 de euro, agonisiţi din munca de notar a soţiei, indemnizaţia sa şi chirii. Tişe are de asemenea şi plasamente la Transgaz, dar cea mai mare parte a averii sale şi importante surse de venit sunt cele şase apartamente deţinute (cinci în Cluj şi unul în Hunedoara), pe care le închiriază. Cuplul Tişe este proprietar şi pe o casă de 290 de mp în capitala judeţului. Nici caseta de bijuterii nu arată rău, pedelistul estimându-le la 15.000 de euro.