FOTO Biserica în formă de navă dintr-un sat din Botoșani. „Cât e deluţul ăsta, era plin de lume”

Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” de la Slobozia- Păltiniș a fost construită în jurul anului 1770 la Sfârcăuți.  Bătrânii povestesc că  localnicii ar fi venit aici acum 200 de ani din Basarabia. Denumirea satului este de origine slavonă – slobodna, de aici şi Slobozia.

Populaţia satului numără actual câteva familii, majoritatea caselor din jurul acestei bisericuțe din lemn fiind nelocuite. Biserica satului a fost adusă de la Lişna de hatmanul Anastasă Başotă şi reconstruită în anul 1887. Au mai fost executate lucrări de reparații în anii 1924 respectiv august 1967, potrivit exploratorului Ionuț Haidău.

Biserica are formă de navă, are trei contraforturi şi se compune din pronaos, naos şi altar. Acoperişul în formă de şarpantă are deasupra trei cruci, una deasupra naosului, una deasupra pronaosului şi cea de-a treia deasupra altarului. Pronaosul are un turn cu baza pătrat, aici aflându-se clopotele bisericii. Altarul are formă poligonală cu un spălător construit din piatră. Pereţii bisericii sunt din lemn de stejar iar la interior sunt căptuşiţi cu scândură de brad. Se consideră că biserica a fost făcută de meşteri locali, fără a fi existat un plan arhitectural.

Catapeteasma este din lemn de tei pe care este aplicată o muşama pe care sunt pictate icoanele celor 12 Apostoli, cele 12 praznice domneşti şi Cina cea de Taină. Pictura este realizată în stil bizantin. La un kilometru de bisericuţă curge Prutul, iar dincolo se văd casele din satele Criva şi Drepcăuţi, din Republica Moldova. Odinioară rude, astăzi oamenii îşi amintesc şi acum de vremurile când erau liberi să treacă râul ce astăzi îi separă.

Urmăreşte-ne pe Google News!

„Îmi spuneau părinţii că de hram basarabenii din satul de peste apă veneau să privească la hora noastră, cu mămăliga şi cu brânza în traistă, că n-aveau la cine se duce la hram. Aşa de frumos era. Cât e deluţul ăsta, era plin de lume“, povesteşte nea Nelu, fost pălimar la biserică.

Foto: Ionuț Haidău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *