Ca să fie în pas cu vremurile în materie de investiții, autoritățile locale de la țară construiesc săli de sport pe bandă rulantă, fără să ia însă în calcul utilitatea lor sau costurile ulterioare. S-a ajuns astfel la situația în care milioane de euro au fost aruncați pe apa sâmbetei.
Județul Botoșani este considerat, mai ales în zonele rurale, unul dintre cele mai sărace din România. Încă sunt probleme serioase în privința alimentării cu apă și canalizare, gazul lipsește în majoritatea comunelor, iar satele sunt tot mai îmbătrânite. La toate acestea se adaugă un sistem sanitar rural la pământ. Comunități întregi nu au nici măcar medic de familie sau farmacie în satul lor.
Cu toate acestea, edilii investesc masiv în săli de sport ultramoderne. Culmea, inclusiv în comunități în care sporul demografic este negativ, iar investiția aproape că nu se justifică. Febra construirii sălilor de sport, mai ales cu bani guvernamentali, a cuprins aproape toate unitățile administrativ-teritoriale din mediul rural. În unele cazuri însă, autoritățile locale nu au luat în calcul nici costurile de întreținere al acestor obiective, și nici rentabilitatea lor.
Majoritatea sălilor de sport de la țară din județul Botoșani au fost ridicate cu fonduri de la Compania Națională de Investiții. Multe dintre acestea au proiecte asemănătoare, adică parcă sunt trase la indigo. Aproape toate poartă denumirea pompoasă de „sala sporturilor”, în fapt, o clădire în formă de patrulater, cu pereți de sticlă securizată, un teren central care poate fi utilizat pentru fotbal și handbal în special, dar și pentru baschet, cu o tribună generoasă și vestiare. Plus sisteme moderne de încălzire.
Nu mai puțin de 16 comune au construit astfel de săli de sport moderne prin satele din Botoșani. În total, numai în săli de sport, în ultimii ani s-au investit în jur de 18 milioane de euro, cu aproximativ un milion de euro dați pentru fiecare facilitate sportivă în parte. În comunele care încă mai au copii la școlile sătești, investițiile sunt utile, mai ales că iarna nu există condiții pentru desfășurarea orelor de educație fizică.
De exemplu, la Vlăsinești, unde elevii din toată comuna folosesc cu succes sala de sport. La Stăuceni, o comună aflată în apropierea municipiului Botoșani, în sală, pe lângă orele de sport, au loc și atrenamente la arte marțiale.
Există însă și comune în care banii au fost aruncați pe fereastră. Și asta fiindcă sălile de sport nu pot fi folosite așa cum trebuie.
Sala de sport din comuna Cândești este unul dintre cele mai bune exemple. Autoritățile locale au construit o sală a sporturilor ultramodernă cu aproximativ un milion de euro, în satul Cândești, tocmai pentru ca elevii să aibă unde face sport iarna.
„Nouă ne trebuia o sală de sport pentru că efectiv făceau elevii sportul doar în sala de clasă. Și nu numai iarna dar și vara, când plouă”, precizează Elena Cobzaru, director la Școala numărul 1 din Cândești.
După inaugurarea sălii, bucuria elevilor a fost de scurtă durată, pentru că abia după ce au tăiat panglica autoritățile locale și-au dat seama că nu au bani ca să încălzească respectiva clădire. Numai antigelul necesar pornirii centralei termice costa enorm, iar la acesta se adăuga și combustibilul necesar, respectiv lemnele.
„Numai 30.000 de lei mă costă antigelul. Nu avem de unde. Și pe lângă, mai trebuie și lemnele. Trebuie să găsim o altă soluție, poate tunuri de căldură. Dar sala este funcțională”, precizează Ștefan Coțofrec, primarul din Cândești.
Cu alte cuvinte, elevii îngheață de frig iarna, așa că, decât să răcească, mai bine nu o folosesc. Doar vara, atunci când s-ar putea juca oriunde afară, au posibilitatea să beneficieze de ea, însă atunci nu este neapărat necesar
O altă sală de sport care a stârnit dispute, inclusiv în Consiliul Local din comună, este cea de la Broscăuți. Sala, care a costat tot aproximativ un milion de euro, prin Compania Națională de Investiții, se află în afara satului, pe un câmp. Pentru a ajunge la sală, elevii de la școală ar trebui să parcurgă pe jos în jur de 20-25 de minute doar dus. Altfel spus, toată ora de sport ar face-o mergând și întorcându-se de la sală. Tocmai de aceea, profesorii preferă un teren de lângă școală.
Autoritățile locale din Broscăuți spun însă că închiriază sala celor care vor să joace fotbal, cu 120 de lei ora.
„Organizăm și competiții sportive acolo”, precizează edilul din Broscăuți, Aurel Agheorghițoaie.
Un alt caz strigător la cer de bani aruncați pe apa sâmbetei este cel de la Adășeni, unde autoritățile se chinuie să facă o bază sportivă cu 150.000 de euro, în condițiile în care majoritatea populației este trecută de 70 de ani, scrie adevarul. ro
Necaz într-o familie din Botoșani, în prag de Paște! Un bebeluș de trei săptămâni a fost găsit mort