Verificarea a fost facuta de reprezentanti ai Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Botoşani, în cadrul planului comun de acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate. Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Teritorial de Muncă, controlul efectuat pe 25 iulie 2011, a vizat modul în care se respectă prevederile legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă pentru identificarea şi sancţionarea cazurilor de muncă nedeclarată şi a securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul societăţii.
La verificarea efectuată la Punctul de lucru al societăţii situat în Dorohoi, au fost identificate două persoane care prestau activitate în interesul angajatorului, fără a avea încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, anterior începerii activităţii, după cum rezultă din fişele de identificare completate de persoanele respective, precum şi din nota de relaţii dată de administratorul societăţii. Mai mult, angajatorul nu a prezentat la solicitarea inspectorului de muncă evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat, contrar prevederilor art. 119 din Codul Muncii şi nici nu a transmis la inspectorat Registrul general de evidenţă al salariaţilor cu datele specifice contractului individual de muncă încheiat pentru un alt angajat. Pentru faptele reţinute în sarcina angajatorului de a primi la lucru două persoane, fără a le întocmi contracte individuale de muncă în formă scrisă, societatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 20.000 lei. De asemenea, s-au aplicat două avertismente pentru neţinerea evidenţei orelor de muncă prestate de către salariaţii societăţii şi netransmiterea la inspectorat a Registrului general de evidenţă al salariaţilor cu datele specifice contractului individual de muncă. Nici pe partea securităţii şi sănătăţii în muncă unitatea nu a ieşit mai bine la control.
„În acest domeniu s-au constatat lipsa evaluării riscurilor pe linie de securitate şi sănătate în muncă; lipsa planului de prevenire şi protecţie pe linie de securitate şi sănătate în muncă; nefinalizarea verificării rezistenţei de dispersie a prizelor de pământ; lipsa evaluării riscurilor pentru acordarea echipamentelor individuale de protecţie funcţie de riscurile de linie de securitate şi sănătate în muncă; lipsă ecrane de protecţie la strunguri şi la polizor; neefectuarea examenului medical periodic care să fie efectuat de nu medic de medicina muncii şi să obţină Fişa de aptitudini; fişele de instruire pe linie de securitate şi sănătate în muncă sunt completate cu prevederile unor actele legislative abrogate, lipsind şi consemnarea altor mijloace de instruire„, se precizează în comunicatul ITM.
Pentru neconformităţile constatate în domeniul securităţii şi sănătaţii în muncă, societatea a mai fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 4.000 lei.