Luni, 15 aprilie, în atmosfera tihnită a Mănăstirii Zosin, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Sectorul de Misiune a organizat un atelier de lucru dedicat abordării fenomenului eterodox.
La acest atelier au participat 40 de preoți din parohiile afectate de fenomenul eterodox din Protopopiatele Botoșani, Dorohoi, Săveni și Darabani. Lucrările atelierului au fost valorizate de prezența, abordarea și analiza conf. univ. dr. pr. Dan Sandu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
Biserica, prin slujitorii și credincioșii ei, susține și caută să întâmpine nevoile, dorințele și preocupările parohiei de a lucra la dobândirea mântuirii prin cunoașterea și înțelegerea adevărului revelat, precum și prin activitatea pastoral – misionară și social – filantropică „râvnind după cele duhovniceşti (…) spre zidirea Bisericii” (I Cor. 14, 12).
Înțelegând, fără a discredita, contextul social și multicultural european, precum și premisele libertății religioase actuale, Biserica Ortodoxă se afirmă prin autoritatea și autenticitatea mesajului viu, fidel vieții și Evangheliei Întemeietorului său, fără concesii sau contradicții. În acest context, nu doar a lua act de cele prezentate, este esențial, cât mai ales, de a acționa în fapt, evaluând și elaborând limpede premisele pentru noi oportunități de a interveni adecvat, echilibrat și funcțional în sprijinul credincioșilor în acord cu misiunea sfințitoare a Bisericii. Premisa celor analizate în cadrul atelierului, a constituit-o realitatea constatată privind fenomenul eterodox și șansa misionară pe care acesta o creează pentru înnoirea și dinamizarea lucrării preotului în parohia sa.
În a doua parte a atelierului, toți participanții împărțiți în grupuri de lucru, s-au antrenat în dialog constructiv, pentru identificarea de soluții viabile și aplicabile pentru întărirea și mărturisirea comună în păstrarea identității și unității religioase. Concluzia acestei binevenite întâlniri, ar putea fi subsumată ideii de a recunoaște și de a înțelege diferențele teologice, precum și provocările pe care le prezintă fenomenul eterodox, cât și de a recunoaște oportunitățile misionare pe care le aduc aceste provocări și de a căuta modalități constructive de a împărtăși credința autentică într-o lume în schimbare. (pr. Puiu I. Constantin, Parohia „Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” Teișoara, Botoșani)
Articol preluat de pe doxologia.ro