Mai mulți botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean ”Mavromati”, în intervalul 1-15 aprilie, un numar de 26 de persoane au fost înțepate de căpușe, copii si adulti, care s-au prezentat la Urgențe.
Este vorba de 14 adulti cu varste cuprinse intre 18 ani pana la 65 de ani, din care 10 femei si 4 barbati, dar și 12 copii, din care șase copilasi avand varsta intre 1 și 5 ani și alți șase copii cu varste intre 6 si 12 ani.
”Cel mai important lucru pe care-l avem de facut dupa ce am constatat prezenta capusei este sa mergem la medic, la UPU sau camera de garda. Indepartarea capusei nu este o interventie foarte usoara, pentru ca este esential sa fie smuls si capul capusei iar in cabinetele medicale exista personal medical specializat si instrumente speciale pentru aceasta interventie. Capusele, prin muscatura lor, sunt factori de risc in transmiterea unor boli ca Boala Lyme și Encefalita de capusa”, a declarat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani.
Persoanele care calatoresc in zone cu risc, pot reduce expunerea la muscatura sau intepatura de capusa aplicand urmatoarele masuri preventive: portul de imbracaminte in culori deschise, pentru a putea observa capusele; imbracamintea va acoperi mainile si picioarele, pantalonii trebuie introdusi in ciorapi si manecile la camasi nesuflecate, utilizarea substantelor repelente pentru piele expusa. De asemenea, persoanele care au calatorit in zone endemice si care prezinta simptome in urma unei muscaturi (intepaturi) de capusa trebuie sa consulte medicul de familie sau medicul infectionist.
Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Anunțul făcut astăzi de meteorologi