Asistenții personali ai persoanelor cu handicap și-au strigat, marți, oful în stradă. Ei și-au exprimat nemulțumirea cu privire la eliminarea în mod discriminatoriu din grila de salarizare a familiei ocupaționale ” sănătate și asistență socială”. La protestul organizat în fața Instituției Prefectului au participat și asistenți ai persoanelor cu handicap din Suceava.
”Am venit din județul Suceava. Sunt asistent personal al unei persoane cu handicap grav, mai grav decât grav. Are 45 de ani, iar în 45 de ani nu a vorbit niciodată. Eu trebuie să privesc acest om în ochi și să înțeleg când are nevoie de ceva, când are nevoie să o pun pe un WC în camera, că nu se poate deplasa, să înțeleg dacă o doare ceva, să înțeleg din privirea ei totul. Aș întreba-o pe doamna ministră, cum a putut să ne înlăture din grila de salarizare? Eu care am lăsat un serviciu și am luat-o pe sora mea la mine să o îngrijesc, am ajuns bătaia primăriilor, pentru că nu există o lege clară care să spună ce drepturi avem, ce salariu, ce gradații, ce sporuri avem și noi. Suntem bătaia de joc a primăriilor. Dacă vor ne dau ceva, dacă nu, nu! Aș întreba-o pe doamna ministră, dacă i-aș aduce-o pe sora mea de 45 de ani să o întrebe ceva și să vadă că se uită în ochii ei și nu a vorbit niciodată, are handicap grav și mintal, și locomotor, este mai grav decât grav, nu poate fi încadrată în alt grad, ce să fac, unde să mă duc? Nu putem trăi cu banii aceștia!”, a declarat un asistent personal.
Asistenții persoanelor cu handicap spun că au ajuns să fie umiliți și bătaia de joc a guvernanților
”Suntem părinții cu inima ruptă, frântă. Noi știm, cei care suntem aici, fie ne-am lăsat copiii la școală, că atât avem unde să-i ducem, poate și la o oră de terapie ici-colo. Foarte mulți dintre dvs nici nu au unde să-și ducă copilul și atunci ei sunt acasă. lângă copiii lor. Întrebarea mea, care mă macină zi de zi, este de ce se întâmplă așa, pentru că la nivel național, european, internațional se militează ca acești copii cu dizabilități să fie în familii, să fie dezinstituționalizați iar pe de altă parte, noi, cei care nu ne-am abandonat copii, care luptăm zi de zi pentru drepturile lor si recuperarea lor, suntem denigrați, umiliți, suntem excluși, nevăzuți, uitați, ni se taie orice aripă. Suntem lăsați în neștire, în neant. Ar trebui să fim ajutați, să fim premiați, să fim felicitați, noi părinții copiilor cu dizabilități, pentru că noi nu am abandonat această luptă. Este lupta noastră și nu vrem să abandonăm”, a declarat un alt asistent personal.
Zeci de asistenți ai persoanelor cu handicap au pichetat în fața Instituției Prefectului pentru drepturile salariale, protestul fiind organizat de Sindicatul Impact Botoșani.