Modificările aduse poliței RCA au primit aviz pozitiv din partea comisiilor juridice și economice din Senat. Printre cele mai controversate se numără: creșterea amenzilor pentru cei prinși fără RCA, creșterea prețului poliței în funcție de amenzile luate de șoferi pentru abaterile făcute în trafic și, nu în ultimul rând, obligativitatea de a plăti polița chiar dacă mașina nu este folosită. Reprezentanții transportatorilor spun că toate modificările aduse vor crește prețurile cu până la 50%, în câteva luni. Ca reacție, asiguratorii spun că prețurile vor crește în funcție numai de daunele înregistrate.
În urma modificărilor aduse, RCA pe o lună dispare. Șoferii își vor putea asigura autovehiculele doar pentru 3, 6 sau 12 luni.
Totodată, prețurile polițelor ar putea crește, în funcție de amenzile primite pentru abaterile rutiere. Este o încercare de a-i disciplina pe conducătorii auto, explică experții.
Mădălin Roșu, preşedinte, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.): Dacă eu am un comportament corect în trafic, mă aștept să am un preț pe măsură, iar dacă aleg să depășesc coloane, să trec pe roșu, să încalc toate regulile de circulație, voi fi penalizat.
O altă modificare se referă la scumpirea poliței pentru cei care nu își reînnoiesc asigurarea în termen de 30 de zile de la expirarea celei vechi.
Mădălin Roșu, preşedinte, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (B.A.A.R.): Au fost cazuri nenumărate în care o mașină parcată poate să producă. Nu știu, e într-un deal, nu e bine asigurată, nu merge frâna de mână și se duce la vale, s-a proptit în cineva, în ceva. Distruge o proprietate, un bun sau poate vatăma corporal pe cineva.
În cazul în care vor fi prinși fără RCA, vinovații trebuie să știe că sancțiunile se majorează. Amenda plătită va fi dublă față de valoarea poliței. Sau cel puțin cât aceasta, dacă o achită în două săptămâni.
Pentru a-i depista pe cei care circulă cu mașinile neasigurate vor fi folosite camerele video al companiei de administrare a infrastructurii rutiere.
Alexandru Petrescu, preşedinte, ASF: Vor fi mult mai motivați să își plătească RCA-ul. Pe măsură ce vom avea mai mulți plătitori și prețul se va reduce.
Daniel Zamfir, preşedinte, Comisia Economică, Senat: Vrem să ne asigurăm că autovehiculele care au suferit daune vor fi reparate în unități autorizate RAR. Și, în al doilea rând, am vrut să limităm acea piață la negru.
RCA pentru trotinete și biciclete electrice
Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: O altă prevedere este asigurarea obligatorie a bicicletelor și trotinetelor electrice. Asiguratorii spun că noile polițe ar putea costa în jur de 150 de lei pe an.
Reprezentanții transportatorilor spun că toate aceste modificări vor duce la scumpirea polițelor. Vasile Ștefănescu, preşedinte, COTAR: În decurs de câteva luni de zile, polița se va mari între 30 și 50%. Reprezentanții asiguratorilor s-au limitat în a transmite doar că prețurile vor crește direct proporțional cu daunele. Votul decisiv asupra modificărilor aduse la polițele RCA îl va avea Camera Deputaților, potrivit TVRInfo