O singură săptămână ne mai desparte de trecerea la ora de vară. Modificarea orei face în ultimul weekend din luna martie.
Așadar, în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, ora 3:00 va deveni ora 4:00. A doua schimbare (trecerea la ora de iarnă) va avea loc în ultimul weekend din luna octombrie, adică în noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024. Atunci, ora 4:00 va deveni ora 3:00.
Ora de vară a apărut pentru prima dată în SUA, pe timpul Primului Război Mondial, ca încercare de a reduce consumul de energie, în condițiile în care combustibilul era rar. Totul a pornit de la ideea ca, pe timpul lunilor de vară, oamenii să nu fie nevoiți să aprindă lumina decât mai târziu.
Timpul a trecut, războiul s-a încheiat, dar ideea nu a fost abandonată, ci s-a apelat din nou la această măsură pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când rezervele de combustibil erau reduse. După război, s-a păstrat metoda cu ora de vară / iarnă în unele zone, oână când guvernul federal din SUA a impus ca toate statele să implementeze acest lucru în 1966.
La fel s-a întâmplat și în Europa. Primele țări care au impus ora de vară au pus Marea Britanie și Germania, tot în timpul Primului Război Mondial.
În România s-a instituit ora de vară, permanent, începând cu anul 1979. Până atunci, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.
Din 1998 trecerea se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.
Parlamentul European a votat, în 2018, pentru renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. S-a luat această decizie în urma unui sondaj de opinie care a inclus 4,6 milioane de cetățeni UE, care vor eliminarea ei. După vor, schimbarea a ajuns și la Consiliul European pentru a fi pusă în aplicare. Ar fi trebuit ca aceste schimbări să intre în vigoare până în 2021, dar dezbaterea a fost amânată atunci când a izbucnit pandemia de Covid, potrivit RomaniaTV