FOTO Lăsata Secului înainte de Postul Mare. Gospodinele din Botoșani păstrează cu sfințenie o tradiție din bătrâni

Duminică, 17 martie, este Lăsata Secului înainte de Postul Mare, așa cum mai este denumit cel mai aspru post de peste an, respectiv postul dinaintea Sfintelor Paști. Lăsatul Secului este ziua cea de pe urmă de frupt sau de dulce a Câșlegilor, când începe/se intră în post. Așadar, de luni, 18 martie, începe Postul Mare.

Gospodinele din județul Botoșani păstrează cu sfințenie o tradiție din bătrâni, iar de Lăsata Secului fac colțunași sau chiroște, cum se mai numesc în termeni populari.

În satul Mihai Viteazu, meșterele populare Maria Zoițanu și Aurica Cojocariu au făcut Lăsatul Secului. Cu brânză și aluat, acestea sunt adevărate delicatese, iar pentru mulți reprezintă desertul copilăriei.

Postul Paștelui este o perioadă de pregătire spirituală, în care credincioșii sunt chemați să se concentreze asupra rugăciunii, postului, pocăinței și împărtășirii, în pregătirea pentru celebrarea Învierii lui Hristos, moment central al credinței creștine.

Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți, pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei. Postul de 40 de zile aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Google New Urmareste-ne pe Google News

foto: Centrul Creației Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *