Cele mai multe centre de permanenţă au fost deschise în judeţul Botoşani, respectiv şapte, potrivit Ministerului Sănătăţii.
De la 1 iunie 2011, Ministerul Sănătăţii a impus reguli noi privind desfăşurarea activităţii medicilor de familie în centrele de permanenţă. Acestea au dus la flexibilizarea activităţii şi eliminarea disfuncţionalităţilor în organizarea unităţilor, se precizează într-un comunicat de presă.
De asemenea, au fost suplimentate veniturile medicilor de familie şi a asistenţilor medicali care asigurăcontinuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în aceste centre şi s-a prevăzut obligaţia autorităţilor locale de a se implica în susţinerea unităţilor de acest fel deoarece comunitatea locală este beneficiara directă a serviciilor efectuate.
În premieră, a fost publicată lista cu serviciile cuprinzând urgenţele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultaţii de urgenţă, de către medicii de familie, în cadrul centrelor de permanenţă sau la domiciliul pacienţilor.
Ministrul Sănătăţii atrage atenţia reprezentanţilor caselor de asigurări de sănătate să utilizeze toate fondurile puse la dispoziţie de către Ministerul Sănătăţii pentru finanţarea centrelor de permanenţă.