În încercarea de a strânge tot mai mulți bani la buget, Fiscul e cu ochii pe toate datoriile românilor. Inclusiv cei care au restanțe mici sunt vizați de autorități.
Oamenii au la dispoziție aproximativ două săptămâni să își plătească datoriile, altfel se trezesc cu conturile blocate. Experții fiscali atrag atenția că somațiile de plată ajung cu întârziere, iar platforma Fiscului nu funcționează mereu.
„Ai primit o poprire de la Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța. Suma din conturi este blocată până la 216 RON. Ai mai multe detalii pe e-mail” – așa sună mesajul primit, joi dimineață, de cineva care s-a trezit cu conturile blocate pentru că a uitat să își plătească anul trecut impozitul la casă. În multe cazuri, spun experții fiscali, popririle vin pentru datorii mai vechi de care oamenii nici nu își mai aduc aminte.
Bărbat: „Am avut și eu, personal, cardul blocat în decembrie pentru 598 de lei. Datorii și impozite și taxe locale Sectorul 2. Nu mi-a venit nicio înștiințare. Am uitat să o plătesc din motive personale”.
Nicoleta Panciu, expert fiscal: „Întâi vine somația de plată cu titlu executoriu și apoi vine direct poprirea. Poprirea când se înființează se duce direct și la bancă și pe cont și în SPV. Problema este de comunicare pentru că NU funcționează SPV-ul”.
De regulă, conturile se deblochează în câteva zile după ce se face dovada plății în bugetul Fiscului.
Cătălina Mocanu, consultant fiscal: „ANAF-ul în continuare nu încearcă să țină la zi plățile făcute de contribuabili și, deși sunt bani în fișa contului, apar datorii neachitate și vine poprirea”.
În paralel, prin intermediul unui sistem electronic pus la dispoziție de ANAF, băncile transmit sumele existente în conturile bancare ale celor cu popriri. În cazul în care sumele din conturi sunt mai mari decât valoarea popririi, se va opri doar suma restantă. Totuși, spun consultanții fiscali, există situații în care omului i se ia aceeași datorie din toate conturile deschise.
Reprezentanții ANAF susțin că sunt supuse executării silite prin poprire orice sume care reprezintă venituri și disponibilități bănești în lei și în valută. Practic, și cei care au datorii mici nu își mai pot folosi conturile. Totuși, potrivit codului de procedură fiscală, restanțele sub 40 de lei se anulează, și asta pentru că procedurile prin care cetățeanul urmează să fie informat că are de plătit o restanță ajung să coste mai mult decât datoria, potrivit ProTV