Un cuplu din Botoșani a distrus două locuințe cu o candelă improvizată dintr-o doză de bere și o cârpă. Au dat vina pe șobolani, dar instanța i-a pedepsit. Curtea de Apel Suceava a majorat cuantumul daunelor materiale pe care inculpații Ioan B. și Liliana I., în solidar, sunt obligați să le plătească către partea civilă Maria P. de la suma de 63.086,72 de lei la suma de 95.000 lei. De asemenea, procesul penal față de cei doi inculpați pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere din culpă a încetat, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale, scrie stireasucevei.
La data de 9 iunie 2019, din cauză că nu aveau curent electric la locuința lor din zona Botoșani, cei doi inculpați au improvizat o candelă pentru a ilumina imobilul. Astfel, inculpata a tăiat o doză de bere în jumătate, a făcut o gaură, a pus ulei, a introdus o cârpă și i-a dat foc, după care a așezat improvizația pe aragazul ce se afla lângă o masă cu veselă, iar jos era un covor.
Cei doi inculpați s-au culcat, lăsând candela improvizată să ardă nesupravegheată. Spre dimineață, în timp ce inculpații dormeau, flacăra din candelă s-a extins pe covor, iar ulterior la întregul imobil format din trei locuințe, punând în pericol și imobilele vecine.
Prima locuință era alcătuită din două camere și aparține inculpatului, a două locuință este formată din două camere și o bucătărie și aparțin Mariei P., iar a treia locuință este formată dintr-o cameră, o baie și un hol și aparțin unei firme.
ISU Botoșani a constatat faptul că incendiul a cuprins aproximativ 75 metri pătrați din prima locuință și au ars acoperișul, mobila din dormitor și sufragerie, trei geamuri, trei uși, electrocasnice și aproximativ două tone de haine, reușindu-se salvarea casei învecinate în valoare de 300.000 de lei.
În ceea ce privește a două locuință, incendiul a cuprins aproximativ 50 metri pătrați, a ars acoperișul, iar în urma intervenției cu apă s-au degradat tavanul și pereții unei camere, reușindu-se salvarea casei învecinate în valoare de 50.000 de lei.
Atât în cazul celei de a doua locuințe, cât și în cazul celei de a treia, împrejurarea determinată a incendiului a fost propagarea focului de la vecini.
Cu ocazia audierii, o martoră a spus că în dimineața de 10 iunie 2019, pe la ora 05.00, s-a trezit și s-a uitat pe fereastră crezând că plouă, moment în care a văzut că sar scântei, iar casa alăturată arde. Aceasta a sunat la 112 și a ieșit din casă împreună cu copilul său. Din cauză că flacăra era foarte mare, femeia a sunat din nou la 112.
În momentul în care a ieșit din locuință, femeia i-a văzut pe inculpați plimbându-se pe stradă, fără a spune ceva. Acesta a spus că, anterior incendiului, cu o seară înainte, inculpata pregătea prânzul în fața casei pe un grătar improvizat. Martora i-a atras atunci atenția inculpatei că nu are voie să facă foc, dar inculpata a ignorat-o.
Femeia a spus că cei doi inculpați locuiesc în acel imobil din toamna anului 2018 și nu au apă sau curent electric, motiv pentru care improvizau diverse grătare pentru a prepara hrana. Totodată, aceasta a precizat că cei doi sunt consumatori de băuturi alcoolice, observând sticle de vodcă în zonă.
Cu ocazia audierilor, bărbatul a spus că la data de 9 iunie 2019, pe la ora 12.00, s-a întors cu concubina sa din oraș la locuința lor, unde au consumat o sticlă de bere. Din cauză că acel imobil nu are curent electric, inculpatul a stabilit de comun acord cu inculpata o modalitate de a lumina locuința. Astfel, bărbatul a luat o bucată de cârpă, iar inculpata a tăiat o doză de bere, a pus ulei, a băgat cârpa în ulei, după care i-a dat foc cu o brichetă.
Inculpata a pus candela improvizată pe aragaz. Când a așezat-o în acel loc, acesta nu s-a gândit că se poate răsturna pe covor, însă, cunoștea că prin cameră umblau șobolani, inclusiv pe masă, aceștia venind printr-o gaură deschisă, pe care nu au acoperit-o înainte să adoarmă.
Inculpatul a spus că el crede că, în dimineața incendiului, în timp ce ei dormeau, șobolanii au venit prin acea gaură, au urcat pe aragaz și au răsturnat candela pe covor. În timp ce dormea, a simțit miros de fum, motiv pentru care s-a trezit și a trezit-o și pe concubina sa, care a încercat să stingă covorul cuprins de flăcări cu un prosop. Cei doi nu au reușit să stingă focul, motiv pentru care au ieșit din locuință și i-au solicitat unei vecine să chema pompierii.
Bărbatul a spus că înaintea acestui incendiu, concubina sa a mai confecționat acel tip de candelă, pe care o aprindeau, dar o stingeau la culcare.
La audieri, inculpata a avut aceeași declarație ca cea a inculpatului.
Cei doi au precizat că nu au posibilități financiare să achite prejudiciul cauzat vecinilor în urma incendiului.
Persoana vătămată Maria P. s-a constituit parte civilă cu suma de 290.000 de lei, din care 200.000 de lei reprezentând contravaloarea casei distruse și 90.000 de lei reprezentând contravaloarea bunurilor distruse în incendiu.