Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie, pentru ca întreaga comunitate să se bucure, în siguranță, de sărbători. Activitățile din aceste zile se vor desfășura în sistem integrat împreună cu toate instituțiile cu rol în asigurarea ordinii și liniștii publice.
În perioada 30 decembrie – 2 ianuarie, polițiștii botoșăneni vor acționa pentru siguranța cetățenilor, cu efective mărite, în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Scopul prezenței angajaților MAI în spațiul public este acela de a menține un climat de ordine și siguranță publică și de a descuraja orice fapte antisociale.
Polițiștii rutieri vor fi prezenți pe arterele din județ, cu autospeciale dotate cu aparate radar, etilotest și DrugTest, pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru depistarea persoanelor care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
”Atragem atenția și asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei. Dacă sunteți victima vreunei infracțiuni sau asistați la comiterea unuei astfel de fapte, nu ezitați să apelați 112 sau să vă adresați celui mai apropiat polițist”, transmite printr-un comunicat Instituția Prefectului.
În perioada 28 decembrie – 2 ianuarie, și jandarmii botoșăneni vor fi la datorie pentru ca participanții la manifestările tradiționale de datini și obiceiuri de iarnă, desfășurate în peste 20 de localități, dar și la spectacolele de Revelion organizate în aer liber, în municipiul Botoșani și orașul Săveni, să se bucure în siguranţă de trecerea în noul an.
Efectivele de jandarmerie au fost suplimentate și vor fi prezente la toate evenimentele publice cu participare numeroasă, unde vor acționa proactiv, împreună cu reprezentanții altor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale de natură penală și contravențională ce ar putea tulbura ordinea, liniștea publică și siguranța cetățenilor.
”Având în vedere aglomerația specifică acestor momente de sărbătoare, vă recomandăm să respectați măsurile stabilite de organizatori și indicațiile jandarmilor, să acordați atenția cuvenită minorilor care vă însoțesc și să aveți grijă de bunurile de valoare aflate asupra dumneavoastră. Nu în ultimul rând, vă recomandăm să nu încurajați folosirea de către copii a articolelor pirotehnice de divertisment, din cauza riscurilor la care se pot expune și a potențialului pericol pentru sănătate și să solicitați intervenția forțelor de ordine în cazul sesizării unor fapte antisociale”, transmite sursa citată.
În perioada următoare, la nivelul Poliţiei de Frontieră sunt dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat. Se va folosi la maximum capacitatea punctelor de trecere, pentru a nu se înregistra aglomerări.
În condiţiile în care cel mai tranzitat punct de trecere de pe raza judeţului nostru a fost PTF Stânca (valorile de trafic înregistrate în perioada mini-vacanţei, 24-28 decembrie, prin punctele de frontieră de pe raza judeţului Botoşani, fiind aproximativ 21.500 persoane, cetățeni români și străini şi aproximativ 5.200 mijloace de transport), vă reamintim că la frontiera cu Moldova funcţionează şi PTF Rădăuți Prut, care este deschis traficului internațional cu program non stop, pe care îl recomandăm ca rută alternativă.
Și pompierii botoșăneni vor fi la datorie și în perioada 31 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024. Misiunea acestora este de a asigura un răspuns eficient și rapid în cazul producerii unor situații de urgență și de a interveni, în caz de nevoie, pentru acordarea primului ajutor medical.
În noaptea dintre ani, trebuie acordată o atenție deosebită materialelor pirotehnice folosite, pentru a preveni accidentele. Aceste obiecte pot fi periculoase, iar dacă sunt folosite într-un mod greșit, există riscul ca utilizatorii să fie răniți, sau, în cazuri mai grave, să rămână cu traumatisme.
Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluarea și Consiliere Antidrog Botosani vor desfășura activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
”Pentru ca aceste zile să le petreceti în siguranță, aceștia vă recomandă să manifestați prudență în relațiile cu persoanele necunoscute și să solicitați ajutor dacă dumneavoastră sau persoanele apropiate sunteți în pericol. Totodată, atunci când sunteți martorul sau victima unui conflict în care sunt implicate persoane care au consumat băuturi alcoolice sau droguri, vă recomandă să nu interveniți, să rețineti cât mai multe detalii și să sunați la numărul unic de urgență 112. De asemenea, specialistii antidrog reamintesc faptul că un consum excesiv de alcool sau consumul de substanțe psihoactive influențează negativ și performanța de conducere a unui autoturism, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Aceste substanțe acționează asupra sistemului nervos central, cu efecte atât asupra stării fizice, cât și psihice, generând tulburări emoționale și de comportament”, se mai arată în comunicat.