De la începutul anului școlar, polițiștii responsabili pe siguranța școlară au desfășurat activități preventiv-educative la care au participat peste 13.700 de elevi din județ. Polițiștii au fost prezenți în unitățile de învățământ din județ, atât în mediul urban, cât și în rural.
În cadrul a peste 330 de activități, elevilor le-au fost prezentate, adecvat categoriilor de vârstă, implicațiile legale ale unui comportament violent, instrumentele și tehnicile non-violente de soluționare a unui conflict, reacțiile adecvate în situația confruntării cu manifestări agresive ale altor persoane, ș.a..
Tematica abordată a inclus deopotrivă aspecte legate de pericolul consumului de substanțe interzise (inclusiv din perspectiva riscului implicării în comiterea și a altor fapte de natură penală sau, deopotrivă din perspectiva riscului victimizării).
Răspunderea contravențională și penală a minorilor, în cazul săvârșirii de fapte antisociale a constituit de asemenea una dintre temele supuse dezbaterii în cadrul întâlnirilor organizate la nivelul unităților de învățământ.
În mod deosebit, toate activitățile desfășurate de către polițiști în unitățile de învățământ au drept scop încurajarea dialogului, în vederea identificării problemelor cu care se confruntă elevii în mediul școlar.
Polițiștii botoșăneni vor continua activitățile de acest fel pe întreg parcursul anului școlar 2023 – 2024, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și al celorlalți parteneri instituționali cu responsabilități în ceea ce privește asigurarea unui climat de siguranță în mediul școlar.
Dragi copii, până la reluarea cursurilor în anul viitor, polițiștii vă urează să aveți o vacanță plină de bucurii, iar pentru aceasta, vă recomandăm să:
- nu traversaţi strada în fugă, prin faţa sau prin spatele autovehiculelor staţionate ori a mijloacelor de transport în comun oprite în staţii
- nu plecaţi la colindat după lăsarea întunericului
- nu intraţi în discuţii cu persoane necunoscute, care vă abordează sub diferite pretexte (solicitare de informaţii, oferire de cadouri de sărbători) şi nu urcaţi, pentru niciun motiv, în autoturismele acestora
- nu afişaţi la vedere cheile de la intrarea în locuinţă, banii sau telefoanele mobile
- nu folosiţi articole pirotehnice, întrucât acestea pot produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.
- nu deschideţi niciodată uşa necunoscuţilor atunci când sunteți singuri acasă, chiar dacă spun că sunt trimişi de părinţii voştri sau pretind că sunt colindători
- nu spuneţi niciunei persoane care sună la interfon, la telefon sau la uşă că sunteţi singuri acasă
- dacă vă aflaţi în pericol şi nu puteţi lua legătura cu părinţii sau cu o rudă, sunaţi la numărul 112!