Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani a decis, miercuri, într-o ședință extraordinară, să susțină în totalitate revendicările personalului auxiliar de specialitate și forma de protest adoptată de acesta.
De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani își manifestă îngrijorarea cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public referitor la măsurile fiscal bugetare ce ar urma să fie luate în domeniul cheltuielilor publice, măsuri care ar afecta drepturile de natură salariale ale personalului din justiție – atât cele stabilite prin acte administrative, cât și cele stabilite prin hotărâri judecătorești, dar și cu privire la riscul de a nu fi prevăzute în bugetele parchetelor sumele necesare plății salariilor integrale începând cu luna ianuarie 2024.
Totodată, procurorii atrag public atenția asupra faptului că manifestarea intenției Guvernului României de amânare pentru anul 2024 a plății drepturilor salariale restante stabilite prin hotărâri și acte administrative reprezintă nerespectarea, de către autoritatea executivă, a propriilor acte, respectiv a prevederilor O.U.G. nr. 114/2018 și O.U.G. nr. 3/2019, prin care deja drepturile salariale restante au fost eșalonate la plată pe perioade de câte de 5 ani.
În ceea ce privește adoptarea unor măsuri de protest proprii, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au decis să discute acest aspect în cadrul unei adunări generale viitoare, convocată în funcție de măsurile luate de Guvern.
Iată hotărârea integrală a Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani:
- Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani susțin în totalitate revendicările personalului auxiliar de specialitate și forma de protest adoptată de acesta.
- Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani își manifestă îngrijorarea cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public referitor la măsurile fiscal bugetare ce ar urma să fie luate în domeniul cheltuielilor publice, măsuri care ar afecta drepturile de natură salariale ale personalului din justiție – atât cele stabilite prin acte administrative, cât și cele stabilite prin hotărâri judecătorești, dar și cu privire la riscul de a nu fi prevăzute în bugetele parchetelor sumele necesare plății salariilor integrale începând cu luna ianuarie 2024.
- Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au decis să discute adoptarea unor măsuri de protest proprii în cadrul unei adunări generale viitoare, convocată în funcție de măsurile luate de autoritățile competente cu privire la problemele expuse mai sus.
- Prezenta hotărâre va fi comunicată Guvernului României, Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice, Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Hotărârea va fi afișată pe pagina de internet a Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.