Elevii Liceului ,,Dimitrie Cantemir” din Darabani au participat, săptămâna trecută, la activitățile cuprinse în programul european Euroscola, program derulat de către Parlamentul European. Evenimentul a avut loc la sediul Parlamentului European din Strasbourg (Franța), acolo unde, la fiecare sesiune, fiecare țară participantă este reprezentată de elevii unui liceu sau colegiu. În acest an, la sesiunea din 30 noiembrie, România a fost reprezentată de elevii Liceului ,,Dimitrie Cantemir” din Darabani.
Astfel, în prima parte a zilei, elevii veniți din toate țările Uniunii Europene precum si din țări non-UE, au avut ocazia să adreseze întrebări ,,la liber”, vicepreședintelui Parlamentului European, Marc Angel. Timpul nu a fost însă suficient pentru a cuprinde toate întrebările celor din sală. Apoi a urmat dialogul despre siguranța pe internet, purtate cu seful Agenției Europene pentru Siguranța Cibernetică, Juhan Leassaar. Acesta a prezentat tuturor celor prezenți, obiectivele agenției pe care o conduce, pentru a răspunde provocărilor actuale referitoare la siguranța cibernetică și la o interacțiune cât mai prietenoasă și mai sigură cu tehnologiile de comunicare, supraveghere sau cu cele utilizate în diverse domenii de activitate.
În a doua parte a zilei, elevii au avut de dezbătut, de negociat și de votat diverse măsuri legislative privind siguranța pe internet și protecția datelor. În paralel, profesorii au fost invitați să viziteze Parlamentul European, precum și să participe la activitățile pregătite de organizatori. În final, cu toții s-au reunit în sala de plen, unde moderatorii au formulat concluziile întregului program, nu înainte de a evidenția rolul profesorilor coordonatori din școlile participante la acest program.
Așa cum s-a putut urmări și pe transmisiunea live a Parlamentului European, elevii au putut adresa întrebări despre problemele cu care se confruntă tinerii din Uniunea Europeană. Elevii noștri au fost și ei printre ,,norocoșii” care au primit cuvântul: Turciac Mihai, Barbacaru Gabriel, Șchiopu Iuliana.
Discuțiile în plen s-au purtat în marea majoritate în limba engleză, dar și în franceză sau germană.
După încheierea sesiunii de activități și a sesiunii foto, echipa noastră a vizitat centrul orașului Strasbourg, unde elevii au admirat impunătoarea și celebra Catedrală Notre-Dame, precum și clădirile vecine, în atmosfera primitoare a Târgului de Crăciun.
Programul călătoriei a mai cuprins însă și alte momente: vizitarea centrului orașului Budapesta (luni, 27 noiembrie); vizitarea centrului orașului Praga, unde de asemenea era în plină desfășurare Târgul de Crăciun (marți, 28 noiembrie).
Ziua Națională a României i-a prins pe drum spre Viena, acolo unde spre seară, echipa Euroscola de la Darabani a beneficiat de o prezentare a orașului, în aceeași atmosferă de sărbătoare a Târgurilor de Crăciun organizate în perimetrul unor clădiri-monumente istorice: Palatul Schönbrunn, Muzeul de Științe Naturale, Muzeul de Istorie a Artei.
De coordonarea echipei Euroscola a răspuns profesorul Lucian Sîrbu (Filosofie și discipline socio-umane) din cadrul Liceului ,,Dimitrie Cantemir” Darabani.
,,A fost o experiență inedită pentru noi toți. Prilejul de a te afla pentru o zi întreagă în cel mai înalt for european, este cu adevărat unul special. Emoțiile pe care le-am avut cu toții până am trecut de filtrele de securitate, au fost însă repede risipite datorită gazdelor noastre, funcționarele care ne-au întâmpinat cu multă căldură, făcându-ne să simțim că facem cu adevărat parte din familia Uniunii Europene. Fără prea mult fast, fără protocoale foarte rigide, dar cu mult profesionalism și multă răbdare, cu îndrumări clare, cu spații prietenoase de primire și dialoguri de bun-venit, totul a fost foarte plăcut și mult, mult mai ușor pentru noi. Acum, pe moment, poate că unii elevi nu realizează încă, pe deplin, ce însemnătate a avut prezența lor la acest eveniment și în ce sală cu semnificații europene și internaționale s-au aflat. Țin să-i felicit acum și să apreciez felul cum au înțeles să-și reprezinte orașul și țara în Parlamentul European de la Strasbourg, inima democrației europene!
Mulțumesc Biroului Parlamentului European în România, pentru încrederea acordată și pentru îndrumările de pe toată durata pregătirii”, a declarat profesorul Sîrbu.