Heliportul din Botoșani a fost inaugurat joi de Inspectoratul General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Valoarea totală a lucrărilor de construcții montaj, cu tot cu TVA, a depășit 1,5 milioane de lei. La inaugurare au fost prezentate aspecte relevante despre proiectul care a facilitat realizarea acestei investiții și beneficiile oferite sistemului medical de urgență. Heliportul Botoșani se află pe strada Uzinelor, nr. 3.
„Vine ca o continuare a îmbunătății serviciilor medicale de urgență și astăzi ne aflăm aici, la inaugurarea heliportului Botoșani, primul aerodrom certificat în județul Botoșani”, a declarat generalul de flotilă aeriană, Cătălin Paul Dache, inspector general.
Potrivit acestuia, în județul nostru era nevoie de o astfel de investiție „întrucât în județul Botoșani nu există un aerodrom certificat și în mod special acesta aduce un plus pentru zborurile de noapte”.
„O să fie mult mai ușor pentru pacienți de a-i transporta la centre de specialitate din țară și nu numai. Și datorită faptului că avem o pistă unde să aterizăm nu să căutăm diverse locuri în care pot ateriza elicopterele SMURD. Până acum la Botoșani nu se putea ateriza pe perioada nopții întrucât nu aveam heliport să fie vizibil pentru piloți pentru a ateriza”, a declarat Oana Vicoleanu, medic primar medicină de urgență.
Acest heliport este important atât pentru județul Botoșani, cât și pentru regiunea de Nord a Moldovei pentru că face parte dintr-o rețea mai mare de heliporturi care au fost construite în cadrul proiectului SMURD II.
„Avem la Siret, avem aici la Botoșani și avem două la Iași. Ele vor asigura o mai mare viteză de reacție pentru transportul interclinic al bolnavilor care necesită tratament de specialitate în clinici care asigură mai mult decât pot să asigure în momentul de față spitalele din județul Botoșani”, a declarat col Alin Maghiar, împuternici șef direcție proiect cu fonduri europene.
În cadrul proiectului „The CBC Romania-Moldova a safer area by improving the Mobile Emergency Service for Resuscitation and Extrication (SMURD) operating infrastructure, by increasing the level of training and maintaining the capacity of professional personnel to intervene in emergency situations SMURD 2” trebuie realizate șapte heliporturi în România și Republica Moldova prin intermediul Programului Operațional Comun 2014-2020 România – Republica Moldova. În România, heliporturile sunt prevăzute pentru municipiile Botoșani, Iași și Galați, iar în Republica Moldova pentru Chișinău – două și câte unul la Bălți și Cahul.
De rahat. Numai festivism. Cate ore de zbor acest general de flotila? Bla, bla,bla…. O tara de hoti. Sa vedem functionabilitatea acestuia…….