O retea suspectata ca facea contrabanda cu alcool si actiona in trei judete a fost destructurata joi dupa un val de descinderi, scrie, in editia sa de vineri, Monitorul de Botosani.
O noua retea de evazionisti care comercializau in judet bauturi alcoolice produse ilegal a fost destructurata ieri, cand echipe formate din procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani si ofiteri ai Inspectoratului Judetean de Politie au descins in mai multe locatii din Botosani, Neamt si Maramures. In total au fost efectuate 10 perchezitii – patru in Dorohoi, doua in Bucecea si cate una in Trusesti, Albesti, Roman (jud. Neamt) si Baia Mare (jud. Maramures), fiind puse in aplicare 18 mandate de aducere.
De la cele patru locatii perchezitionate in Dorohoi politistii au ridicat bauturi alcoolice, alcool, documente, etichete si instalatii folosite la diluarea si fabricarea bauturilor. De asemenea, mai multe persoane au fost ridicate de mascati si duse la Inspectoratul Judetean de Politie Botosani pentru audieri.
Anchetatorii nu s-au pronuntat in privinta retinerii sau impunerii masurii arestarii preventive in cazul celor adusi la audieri, iar numele suspectilor nu au fost date publicitatii.
Bauturi fabricate in conditii improprii
Potrivit primelor date ale anchetei, afaceristii au dezvoltat o adevarata industrie subterana de producere si comercializare a bauturilor cunoscute sub numele de „genocid”, plecand dupa modelul „Amisculesei”. Anchetatorii au stabilit ca alcoolul etilic provenea tot din Baia Mare, de la acelasi producator de la care se aproviziona omul de afaceri ridicat de mascati la mijlocul lunii ianuarie.
Pentru a disimula transportul si a evita astfel plata accizelor, dar si eventualele controale ale politistilor si comisarilor de la Garda Financiara, era ambalat in PET-uri si transportat sub denumirea unor produse destinate spalarii parbrizelor autoturismelor, cat si a altor solventi.
Prin diluare cu apa si cu diversi aromatizanti, se obtinea apoi un amestec cu o concentratie de aproximativ 30 de grade, care era imbuteliat in PET-uri si comercializat ilegal in carciumile din judet, mai ales din mediul rural. Bauturile erau fabricate in conditii improprii, cu ajutorul unor instalatii artizanale. De altfel, suspectii au ajuns in atentia anchetatorilor in timpul filajelor ce il vizau pe Amisculesei. „Grupul era supravegheat din decembrie 2010, insa deocamdata nu putem spune la cat se cifreaza evaziunea fiscala”, a spus Cristian Popovici, prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani.