Străbunicii lui Mihail Kogălniceanu, care a fost prim-ministru în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, au construit o biserică în județul Botoșani. Este vorba de soții Constantin şi Safta Kogălniceanu, care au ridicat Biserica Adormirea Maicii Domnului din localitatea Cerchejeni din comuna Blândești. Biserica din Cerchejeni a fost ridicată în 1765 de familia Kogălniceanu, care deţinea moșia „Cercheşanilor”.
Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, va săvârşi Sfânta Liturghie și va resfinți, astăzi, biserica parohială care a fost construită alături de vechiul lăcaş de cult zidit în 1765 de către ctitorii Constantin şi Safta Kogălniceanu.
Biserica actuală a fost zidită între anii 1893 și 1901 de preotul Mihail N. Lăpușneanu (1880-1930), fiind sfințită în anul 1901, pe 11 noiembrie, în zilele arhipăstoririi Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv. În timp, biserica s-a deteriorat, motiv pentru care au fost demarate lucrări de consolidare şi reparare. Astfel, între anii 2007-2012, temelia şi zidurile au fost întărite și retencuite, atât la interior, cât şi la exterior. Lucrările au continuat cu înlocuirea şi modificarea acoperișului în anul 2013. Între anii 2016-2020, biserica a fost pictată din nou în tehnica fresco de pictorul Constantin Diaconescu, fiind împodobită cu o catapeteasmă nouă din lemn de stejar sculptat (2002) și cu strane sculptate (2021), aceste lucrări fiind realizate cu purtarea de grijă a preotului paroh Liviu Rotaru, cu sprijinul Consiliului Parohial şi al credincioșilor din parohie.
Kogălniceanu, premierul lui Cuza
Mihail Kogălniceanu, care s-a născut pe 6 septembrie 1817 la Iași, a fost un om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit cel de-al treilea prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I. A fost de mai multe ori ministru de interne în timpul domniilor lui Cuza și Carol.
A fost unul dintre cei mai influenți intelectuali români ai generației sale (situându-se pe curentul moderat al liberalismului). Fiind un liberal moderat, și-a început cariera politică în calitate de colaborator al prințului Mihail Sturdza, în același timp ocupând funcția de director al Teatrului Național din Iași și a publicat mai multe opere împreună cu Vasile Alecsandri și Ion Ghica.
Kogălniceanu a murit pe 1 iulie 1891 la Paris, în Franța.
foto: doxologia.ro