Botoșaniul ascunde adevărate comori din punct de vedere arhitectural. Una dintre acestea este și Casa Ciomac (Ceomac) Cantemir, situată pe Strada Victoriei nr. 15, imediat după Teatrul „Vasilache”, si în apropierea Bisericii „Sfinții Voievozi”. Clădirea datează din anul 1800 și este monument istoric.
Potrivit Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Botoșani, model de casă de târgoveți a vechiului ansamblu medieval din Botoșani, aceasta a fost construită în stil moldovenesc, având un pridvor brâncovenesc, și se compune din patru camere: salonul boieresc, atelierul de creatie, galeriile de artă și sediul Fundației „Stefan Luchian”.
Sub casă există un beci deosebit de frumos și bine conservat, așa cum aveau majoritatea caselor de târgoveți.
Mai mult, Casa Ciomac Cantemir a fost renovată și este un punct de atracție turistică, unde poate fi văzută și admirată o importantă colecție etnografică din zona Botoșani.
Aici a locuit și Gheorghe Cantemir, fost președinte al Consiliului Județean, la finalul secolului XIX.
Locul din Botoșani, unicat în România. Povestea satului de piatră
Botosani o localitate cu o origine etimologica botoasa , care potrivit explicatiei filologice ale unor lingvisti a dat multe explicatii dar pluralul cuvantului botos este explicatia cea mai exacta si utilizata cel mai curent mai ales in limba trecutului indepartat al vechimi acestui targ devenit oras si care a dat nume de referinta limbi , culturi si tehnici in cultura si stiinta romaneasca. Asa cum lasa sa se inteleaga multe nume de orase romanesti precum Buzau , Pitesti , Barlad . Si amintesc doar cateva nume care o arata ca o localitate de referinta in cultura romana: Mihai Eminescu , Nicolae Iorga ,George Enescu , Grigore Antipa , Elie Radu , Octav Onicescu. dar asa este construit trecutul sa lase urme ce ai fost sau cum esti cunoscut si sa te cunosti mai bine sau sa te accepti asa cum esti daca multumirea iti da pace si iti arata ca-i posibil.