În zilele de 26 şi 27 august, Mihai Mălaimare va susţine ultimele sale spectacole de la Teatrul Masca, teatru pe care l-a înfiinţat în 1990, împreună cu Anca Florea.
Născut la Botoșani, actorul şi regizorul Mihai Mălaimare îşi ia rămas bun de la Teatrul Masca şi îşi serbează ziua de naştere cu un one man show în aer liber, în cadrul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă Urbană”, potrivit unui anunţ al instituţiei teatrale.
În zilele de 26 şi 27 august, Mihai Mălaimare va susţine ultimele sale spectacole de la Teatrul Masca, teatru pe care l-a înfiinţat în 1990, împreună cu Anca Florea.
Cunoscutul actor şi regizor va susţine one man show-ul „Actorul” în aer liber, în stradă, acolo unde Masca a şi început să joace încă de la înfiinţare. Reprezentaţiile vor avea loc pe Calea Victoriei (zona Muzeul Naţional de Istorie) de la ora 19.00. Accesul este gratuit.
„Actorul meu se întoarce pentru ultima dată pentru că îmi era dor de scenă, aşa cum o ştiam eu, aşa cum am învăţat eu să o iubesc”, spune artistul. Mihai Mălaimare sărbătoreşte pe scenă împlinirea vârstei de 73 de ani, alături de celebrarea a 50 de ani de teatru şi 33 de ani de Masca.
După 33 de ani, cei doi oameni care au înfiinţat în 1990 Teatrul Masca – Mihai Mălaimare şi Anca Florea – se retrag din instituţia căreia i-au trasat discursul estetic şi traseul artistic în toţi aceşti ani.
Teatrul Masca a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, Categoria D (Arta Spectacolului) în grad de Cavaler (2010) şi Ofiţer (2015).
La despărţirea de teatrul care a fost mulţi ani sinonim cu propriul nume, Mihai Mălaimare îşi va sărbători ziua de naştere jucând outdoor one man show-ul „Actorul”, acesta fiind ultimul său spectacol la Teatrul Masca. Cele două reprezentaţii (26 şi 27 august) reprezintă o ultimă apariţie pe scenă a lui Mihai Mălaimare, în calitate de actor al Teatrului Masca.
„Eu… după ce s-a tot scris că-i interpretez pe alţii, m-am decis să mă interpretez pe mine însumi”. Spectacolul „Actorul”, un one man show, pe un text de Mircea Dinescu, reprezintă declaraţia de dragoste a actorului pentru teatru, cu gustul dulce şi amar al scenei.
Reprezentaţiile vor avea loc în zilele de 26 şi 27 august, de la ora 19:00 pe Calea Victoriei (la Muzeul Naţional de Istorie), în cadrul proiectului Străzi deschise, Bucureşti – Promenadă Urbană, 2023.
Critic constant al guvernanților, Mihai Mălaimare a fost deputat PSD și PNL
Între 1973 și 1990, Mălaimare a jucat la Teatrul Național București, terminând în paralel, în 1984, și secția ”Regie Teatru” la IATC. În 1981, Mălaimare a beneficiat de o bursă de studii la Şcoala de teatru ”Jacques Lecoq” din Paris, predând apoi la Şcoala de Teatru Pygmalion din Viena (pantomimă) şi la Gallaudet University (Washington, SUA), în calitate de profesor invitat, secțiunea ”arta şi cultura românească”.
Cunoscut și pentru faptul că a înființat Teatrul Masca în primăvara anului 1990, Mihai Mălaimare a îndeplinit și alte funcții publice, cum ar fi cea de membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (2008-2013) şi membru al Consiliului de Administraţie al TVR (1998-2000).
Și activitatea politică a lui Mihai Mălaimare este una demnă de consemnat, actorul devenind membru PSDR în 1995 și din 2001 membru PSD. A demisionat din PSD în 2005, transferându-se în rândurile PNL. Mălaimare a prins două mandate de deputat: 2000-2004 ca deputat PSD de Botoșani, 2004-2008, din nou ales deputat PSD de Botoșani, dar din 2005 ”transformat” în deputat PNL.
Autorul a trei cărți – ”Maidane cu teatru” (1998), ”Demisia” (2004) şi ”Şansa” (2007) – Mihai Mălaimare a fost decorat în 2002 cu Ordinul Naţional ”Serviciu credincios” în grad de Cavaler. În 2008, cunoscutul actor a primit Premiul UNITER, pentru teatru nonverbal.
Pe 30 martie anul curent, Mihai Mălaimare a postat un mesaj dur, în care susținea că se simte singur și izolat ca român în România, acuzând autoritățile de o mulțime de lucruri. La câteva ore după ce publicase mesajul, Mălaimare și-a șters opinia ridicată pe contul de Facebook, potrivit RomaniaTV