Locuri disponibile în noul cămin de bătrâni din Truşeşti

Căminul pentru persoane vârstânice din Truşeşti, înfiinţat în locul spitalului, va trebui să obţină acreditare până în luna august anul curent, dată de la care unitatea îşi va derula efectiv activitatea. Unitatea este finanţată de Ministerul Muncii, prin Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, şi va dispune de o capacitate de 60 de locuri. Condiţiile oferite vârstnicilor vor fi la standarde ridicate, într-o cameră modernă urmând să locuiască doar doi bătrâni. Mai mult, cei 60 de bătrâni vor fi îngrijiţi de 30 de angajaţi, raportul fiind de un angajat la doi asistaţi.

Tocariu susţine că până la funcţionarea propriu zisă a căminului, unitatea din Truşeşti va primi cereri de la bătrânii care nu au unde să locuiască.

Timp de 90 de zile, unitatea trebuie să îndeplinească condiţiile de acreditare. Asta înseamnă că trebuie să igienizeze totul, să organizeze totul în aşa fel încât să obţină avizele de funcţionare, pentru ca în luna august să îi putem acredita. Din acel moment, ei pot funcţiona. Va fi frumos acolo, pentru că standardele la noi sunt destul de stricte. Vor fi doar trei camere cu trei paturi şi toate celelalte sunt cu două paturi. Într-o astfel de cameră poate să stea şi o familie de bătrâni, dacă nu mai au pe cineva care să-i îngrijească„, a spus Tocariu.

Unitatea va fi finanţată în primele trei luni la capacitatea maximă, respectiv 60 de locuri, însă după acreditare banii vor fi alocaţi funcţie de numărul de persoane instituţionalizate. Dacă unitatea nu va reuşi să ocupe în totalitate numărul de locuriu disponibile, atunci există riscul unor disponibilizări de personal.

În primele trei luni finanţarea va fi integrală, pe cele 60 locuri, cam în jur de 1400 lei de persoană asistată pe lună, iar asta înseamnă vreo 84 mii pe lună pe care îi dăm noi pentru funcţionare şi pentru salarii. După cele 90 de zile, îi vom plăti fix la numărul de beneficiari care există în acel moment în cămin”, a adăugat Tocariu.

Până la această dată au fost înscrise pe lista căminului din Truşeşti peste 25 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *