După două zile cu cod roșu de caniculă, în care temperaturile au depășit 40 de grade Celsius, de joi, 27 iulie, se va intra într-un proces de răcire la nivelul întregii ţări, potrivit ANM.
Valul de aer rece, care vine din centrul Europei, va răci mai întâi Banatul și zona Crișanei, apoi se va ciocni cu masa de aer fierbinte din centrul și sudul țării.
Mihai Huștiu meteorolog de serviciu: „Ne vom aștepta la fenomene violente, pe măsură ce masa de aer va avansa spre țara noastră. Vom avea furtuni intense în mai toată țara, vijelii puternice, rafale de vânt care ar putea să depășească 100 km pe oră, ploi torențiale, căderi de grindină”.
De sâmbătă, o altă masă de aer încins cuprinde țara.
În Banat se va răci accentuat, iar în 27 iulie se va ajunge la valori în jurul a 24 de grade. După această zi relativ răcoroasă, tendinţa va fi de încălzire, iar săptămână se va încheia cu maxime termice în general de 30 – 31 de grade.
În Crişana, joi se va ajunge la valori în jurul a 22 de grade. Vremea se va încălzi apoi, iar la finalul săptămânii se vor atinge maxime termice de 28 – 30 de grade.
Până în dimineaţa zilei de 27 iulie, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi pronunţată (vor fi rafale de vânt, descărcări electrice, averse şi izolat grindină).
În regiunea Transilvaniei, în 27 iulie se va răci accentuat, astfel media regională a maximelor va coborî la 20 – 22 de grade. Vremea se va încălzi apoi treptat şi se vor atinge maxime în jurul a 28 de grade la final de săptămână.
Până în dimineaţa zilei de 27 iulie, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi pronunţată (vor fi rafale de vânt, descărcări electrice, averse şi izolat grindină). Probabilitatea pentru ploi va creşte din nou spre sfârşitul lunii iulie şi la început de august.
În Maramureş, răcirea va fi semnificativă în 27 iulie, când media maximelor va coborî la 20 de grade, însă până la finalul săptămânii se va încălzi şi se vor atinge maxime de 27 – 28 de grade.
Și aici, până în dimineaţa zilei de 27 iulie, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi pronunţată (vor fi rafale de vânt, descărcări electrice, averse şi izolat grindină). Probabilitatea pentru ploi va creşte din nou spre sfârşitul lunii iulie şi la început de august.
În Moldova, răcirea va fi semnificativă joi (27 iulie), când media maximelor va coborî la 24 de grade, însă până la finalul săptămânii se va încălzi şi se vor atinge maxime de 29 – 30 de grade.
În 25 şi 26 iulie pe arii relativ extinse vor fi fenomene asociate instabilităţii atmosferice (rafale de vânt, descărcări electrice, averse şi izolat grindină). Probabilitatea pentru ploi va creşte din nou spre sfârşitul lunii iulie şi la început de august.
În Dobrogea, se va răcori joi şi vineri (27 şi 28 iulie), când media regională a temperaturilor maxime va fi de 28 de grade. Nopţile vor fi tropicale în perioada 26 – 27 iulie, când media temperaturilor minime va fi de 21 – 22 de grade, va scădea la 16 – 17 grade în 28 şi 29 iulie.
Probabilitatea pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice (descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse şi posibil grindină) va fi mai mare în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) şi pe parcursul zilei de joi (27 iulie). În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi redusă.
În Muntenia, se va răcori joi şi vineri (27 şi 28 iulie), când media regională a temperaturilor maxime va fi de 26 – 28 de grade. Nopţile vor fi tropicale în perioada 26 – 27 iulie, când media temperaturilor minime va fi de 18 – 21 de grade, va scădea la 14 grade în 28 şi 29 iulie.
Probabilitatea pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice (descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse şi posibil grindină) va fi mai mare în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) şi pe parcursul zilei de joi (27 iulie). În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi în general redusă, cu excepţia zilelor de 1 şi 2 august când va fi în creştere.
În Oltenia, se va răcori joi (27 iulie), când media regională a temperaturilor maxime va fi de 26 de grade, apoi tendinţa va fi de încălzire, iar cu mici variaţii, până la finalul intervalului sunt prognozate valori de 30 – 33 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, posibil caniculară în anumite intervale. Media temperaturilor minime va fi de 18 – 20 de grade în primele nopţi, va scădea la 13 – 14 grade în 28 şi 29 iulie, iar pentru restul perioadei sunt estimate valori de 16 – 17 grade.
Probabilitatea pentru fenomene asociate instabilităţii atmosferice (descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse şi posibil grindină) va fi mai mare în noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) şi pe parcursul zilei de joi (27 iulie). În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi în general redusă, cu excepţia zilelor de 1 şi 2 august când va fi în creştere.
La munte, răcirea va fi semnificativă în 27 şi 28 iulie, când media maximelor va coborî la 12 de grade, iar minimele vor atinge valori de 6 – 8 grade. Din 29 iulie şi până în 6 august este estimată o medie a maximelor termice de 18 – 20 de grade şi de 10 – 12 grade pentru minime.
Până în 27 iulie, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi pronunţată (vor fi rafale de vânt, descărcări electrice, averse şi izolat grindină). Probabilitatea pentru ploi va creşte din nou spre sfârşitul lunii iulie şi la început de august, informeaza ProTV care citeza Agerpres.