Ghid pentru despăgubirea răniţilor în accidente

Vatamarile corporale vor putea fi evaluate fara a se mai apela la instanta dupa ce asiguratorii vor elabora un ghid in acest sens.

Asiguratorii vor sa intocmeasca un ghid de despagubire valabil in cazul victimelor accidentelor de circulatie. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurari din Romania lucreaza in prezent la un „Ghid privind despagubirile platite pentru vatamarile corporale”. Documentul se doreste a fi un reper in momentul in care se deschide un dosar de dauna si practic se evalueaza corpul uman.  In acest moment despagubirile acordate de firmele de asigurari pentru vatamari corporale sunt stabilite, in mare parte, de instante, la cererea partii vatamate.

Reprezentantii firmelor de asigurari spun ca intocmirea ghidului reprezinta un lucru bun pentru ambele parti, asiguratori si beneficiarii sumelor oferite. In primul caz se realizeaza o imagine clara asupra daunelor care trebuie sa acordate. Asiguratorii spun ca, pentru victime, avantajul este ca pot stabili valoarea daunelor fara a apela la consultanta juridica. „Ghidul nu este facut in ideea de limita sumele oferite, ci ca un reper. Inclusiv judecatorii l-ar putea folosi”, a declarat Alfred Zimmerman, directorul sucursalei unei societati de asigurari.

Punerea in aplicare a ghidului ar insemna si limitarea numarului proceselor, deoarece s-ar rezolva pe cale amiabila aceste cereri. 

Ghiduri similare pentru plata despagubirilor in cazul vatamarilor corporale in urma accidentelor de circulatie exista in mai multe tari din UE

In Spania, de exemplu, exista tabele unde fiecare tip de trauma corespunde unui anumit numar de puncte de despagubire. Valoarea in euro a unui punct este actualizata anual. Inmultind numarul de puncte cu valoarea in euro a unui punct se obtine suma ce va fi platita de asiguratori pentru fiecare trauma.

Sursa: Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *